Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 26. 16:49

Még több kontrollt ad a feltöltött adatok felett a Box.net

Magyarországon és talán az egész világon a Dropbox ugrik be mindenkinek először, ha felhős adattárolásról van szó, de a vállalati szegmensben a Box.net is legalább akkora, ha nem nagyobb szereplő. A cég kimondottan a céges felhasználókat célozza, ennek jegyében új biztonsági funkciókat jelentett be.

A felhős tárhelyek áldása, hogy tetszőleges eszközről elérhetők és könnyen megoszthatók az ott tárolt adatok - az elküldött link megnyitásához elég egy böngésző és máris ott a másik oldalon az adat. Ez vállalati környezetben legalább akkora átok mint áldás, mivel megnehezíti az információk kézben tartását. Ezt próbálja megoldani a Box.net, amely a Dropboxhoz vagy a SkyDrive-hoz hasonló felhős tárhelyszolgáltatás, de azoktól eltérően leginkább nagyvállalati környezetben népszerű.

Erre az igényre válaszul vezetett be két új funkciót a Box.net. Ezek közül az egyik a "device pinning", ami lehetővé teszi a céges felhasználók számára, hogy az online tárhelyre feltöltött adatokhoz való hozzáférést bizonyos eszközökre korlátozzák - ezt minden mobilos kliens (iOS, Android, Windows Phone, Windows 8) támogatja már. Így nem fordulhat elő, hogy érzékeny adatok kerülnek olyan eszközre, amelyek nem megfelelően védettek például. A másik újdonság, hogy az adminok megtilthatják a felhasználók számára, hogy megoszott könyvtárakat hozzanak létre, ezzel illetéktelen személyek számára hozzáférést adva olyan információkhoz, amelyekhez esetleg nem kellene. A vállalat emellett bevezetett egy algoritmust, amely a gyanús belépési kísérleteket akadályozza meg - ezt minden Box-fiók megkapja a következő negyedévben.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Külső partnerek révén további biztonsági intézkedéseket is bevezet a Box: a Code Green Networks és a CipherCloud bevonásával lehetővé teszi az adminok számára, hogy ellenőrizzék a rájuk bízott felhasználók fiókjában található állományokat, bizalmas információk után kutatva - mindkét szolgáltatás végigszkenneli a feltöltött fájlokat és megtiltja a megosztását azoknak, amelyek érzékeny információkat tartalmaznak. "Komoly szakértelmet építettünk ki az információbiztonság terén a tartalom teljes életciklusán át és erőteljesen fektetünk olyan termékinnovációkba, amely további ellenőrzést és betekintést ad" - mondja a Box vezére, Aaron Levie.

A Box szolgáltatását olyan nagyvállalatok használják már most is mint az Electronic Arts, az NBC Sports és a Netflix. A továbi biztonsági funkciók beépítése növelheti a vállalati felhasználók bizalmát és további vállalati ügyfeleket hozhat, amelyek lendíthetnek a tőzsdére készülő cég reputációján és pénzügyi eredményein is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról