Szerző: Dojcsák Dániel

2013. február 26. 12:03

Házi médiaszerverrel és 8 hüvelykes tablettel jön a Samsung

A Samsung tabletek mérettáblázata újabb elemmel bővült, az iPad Mini ellenfeleként piacra küldött Note 8.0 a névnek megfelelően 8 hüvelykes képátlóval érkezik. A Tab modellcsalád teljes felszívódása befejeződött.

A Samsung Galaxy família végigteríti a mérettáblázatot 3,2-től 10,1 hüvelykes képátlóig. Az egységes elnevezés, illetve a konzisztens kezelőfelület, képességek és funkciók a fogyasztók számára könnyűvé, érthetővé teszik a kategóriákat. Mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő teljesítményt és méretet egy vagy akár több Galaxy megvásárlásával - sok egyéb mellett az Apple-től a Samsung ezt is ügyesen elleste.

A dél-koreai cég a Note 8.0-val nem hozott érdemleges újításokat, a szoftver és a kialakítás a korábban látottakra épít. A Mobile World Congressen bemutatkozó eszköz ugyanúgy az S-Pen kapacitív ceruzára épít, ami a nem professzionális grafikus eszközök piacán a legérzékenyebb, legkifinomultabb beviteli eszköz, ami érintőképernyőkhöz készült. Ugyan a Samsung készített SDK-t az S-Penhez, de a normál gesztusokat, a beépített alkalmazásokat és néhány finanszírozott demóalkalmazást leszámítva nem láthattunk sok példát arra, hogy valami kihasználná a ceruzát. Gyerekek, titkárnők és amatőr művészek számára viszont továbbra is érdekes.

Kötelező körök

A TouchWiz felület formavilága is változatlan és a Note 10.1-hez hasonlóan itt is az oldalról becsúszó gyorsmenü, illetve az osztható képernyő az egyedi képesség - ezek részletes leírása a HWSW-n a Galaxy Note II-ról szóló cikkben megtalálható. Ugyanúgy jár itt is a 48 gigabájt Dropbox-kapacitás, van előtelepített Flipboard és a szokásos Samsung-csomag saját alkalmazás piactérrel és produktivitás appokkal.

Hardveresen sem okoz meglepetést a Note 8.0, az idénynek megfelelő négymagos Exynos processzor és Mali 400MP grafikus közel ugyanaz mint ami a nagytestvért hajtja - a processzor órajele 1,4 helyett 1,6 GHz. Ugyanúgy 2 gigbájt memória áll rendelkezésre, 16 vagy 32 gigabájt  belső tárhely van, ami bővíthető microSD kártyával. Sőt, még a kijelző felbontása is 1280x800, ami idén már kevésnek számít, ahogyan a 189 ppi pixelsűrűség sem egy átütő szám - igaz még mindig több mint az iPad Mini 149 ppi-je.

A Galaxy Note 8.0 Android 4.1 Jelly Beannel jelenik meg, de elődjei is megkapták már ugyanezt a frissítést. Nem csoda, hogy a Samsung Barcelonában egy ilyen jellegtelen termékkel, kötelező körrel jött elő, valamit mindenképp illett mutatni, az óriási zajban viszont kár lett volna ellőni a Galaxy S IV-et.

Házi androidos szerver

Ennél sokkal izgalmasabb a Samsung HomeSync, ami a cég első androidos  médiaszervere. Az 1 terabájt tárhellyel rendelkező eszközön Android 4.1 Jelly Bean fut, s Wi-Fin, vezetékes hálózaton, Bluetooth 4.0-án vagy HDMI-n keresztül képes ellátni a lakásban lévő bármely eszközt tartalommal. Az 1,7 GHz-es kétmagos processzor és az 1 gigabájt memória pedig elegendő krafot ad ahhoz, hogy akár multimédiafogyasztásban, akár játékban kompromisszummentes legyen - mivel akár ezek is futnak rajta.  Az eszközön fut egy Media Center nevű szolgáltatás, amivel a csatlakoztatott tévékre, tabletre vagy okostelefonra képernyőmegosztással tartalmakat küldhetünk, fordítva pedig ugyanúgy működik a szinkronizálás is, a mobil eszközökről a fotókat, videókat egyszerűen lehet otthoni szerveren biztonságba helyezni azoknak is, akik nem hisznek a cloud tárolókban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HomeSync nyolc felhasználó adatait képes külön kezelni, ezek a felhasználói fiókok jelszóval és azonosítóval védhetőek, így külön kezelheti minden családtag adatait. Egy-egy fiókhoz hat eszköz párosítható, illetve a tároló összeköthető Dropboxszal vagy más webes szolgáltatókkal is. Ilyen otthoni médiaszerverek eddig is elérhetőek voltak, a Samsung nem talált fel újat, a különlegesség inkább az, hogy a Galaxy eszközökkel konzisztens szoftveres környezetet kapnak a vásárlók. A HomeSync a Samsung univerzumban ugyanazt a szerepet tölti be, mint amit az Apple esetében az AppleTV, illetve amit a Google a Nexus Q-val szeretett volna elérni (helyi tárhely nélkül).

A Samsung közleménye szerint a HomeSync áprilistól lesz majd megvásárolható világszerte, többek közt Magyarországon is. Várhatóan a Note 8.0 is akkortól kerül a polcokra, s előfordulhat, hogy a március 14-i bemutatóval rajtoló Samsung Galaxy S IV sem várat sokkal tovább magára. Érdemes egyébként megfigyelni, hogy milyen messze van még mindig egymástól a Samsung otthoni elektronikai termékeinek kifinomult dizájnja a mobilüzletág továbbra is csicsás és olcsóságot árasztó fényes műanyag fétisétől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról