Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 25. 08:57

Magyarországra jön a Firefox OS

A héten zajló Mobile World Congress egyik első híre, hogy a Firefox OS mögé nem kevesebb mint 18 mobilszolgáltató állt be, köztük a Deutsche Telekom és a Telenor is. Az operációs rendszert felkarolta a ZTE, a Huawei, az LG és az Alcatel is, ezek lehetnek a jövő legalsó kategóriás, szolgáltatók által márkázott készülékei.

Régóta a porondon van a Mozilla Firefox OS, a népszerű böngészőt fejlesztő alapítvány nyílt és szabad mobilos operációs rendszere. A barcelonai MWC-n kiderült, négy mobilgyártó is épít majd készüléket a platformra, ezek az Alcatel, a, a Huawei, az LG és a ZTE. A készülékeket 18 operátor biztosan forgalmazni fogja, köztük a magyarországi érdekeltséggel rendelkező Deutsche Telekom és a Telenor is. A Mozilla hivatalos blogja Magyarországon név szerint említi azok között, ahol a Firefox OS-re épülő telefonok kaphatók lesznek. A premier várható időpontja: az év közepe.

A Firefox OS egy teljesen nyílt és szabad mobiltelefonos platform, amelyet elsősorban nem az iOS, az Android vagy a Windows Phone alternatívájaként szeretne a piacon látni a Mozilla, hanem kimondottan a legalsó kategóriás készülékekbe szánják, a fejlődő országok piacaira (Kelet-Európa, Dél-Amerika, Ázsia). Gary Kovacs, a Mozilla alapítvány vezetője szerint "az elkötelezett partnerek és a pezsgő közösség segítségével a célunk az esélyek kiegyenlítése és egy olyan robbanás beindítása a tartalmak és szolgáltatások területén, ami megfelel a következő 2 milliárd internetező igényeinek". Ennek megfelelően a Firefox OS-t futtató készülékek is a legalsó árkategóriába érkeznek: az Alcatel One Touch Fire 3,5 hüvelykes, 320x480 pixeles kijelzőt, 1 GHz-es egymagos Qualcomm Snapdragon processzort, 256 megabájt memóriát tartalmaz, kamerája 3,2 megapixeles. A ZTE telefonja is kísértetiesen hasonlít, specifikációi lényegében megegyeznek.

A Firefox OS webes (HTML5/JavaScript) alkalmazásokat futtat, amelyek - hasonlóan a Windows 8-hoz - megfelelő API-kon keresztül a hardverhez (kamera, érzékelők, stb.) is hozzáférés kapnak. Az MWC alkalmából a Mozilla bejelentette a Firefox Marketplace-t, amely a Firefox OS-hez kapcsolódó alkalmazás-piactér lesz. Innen lehet majd elérni a platformra fejlesztett alkalmazásokat. A Mozilla tájékoztatása szerint számos ismert okostelefonos szoftver (Twitter, Facebook, AccuWeather, Cut the Rope) és nagy tartalomtulajdonos (MTV, EA Games, Disney Mobile) csatlakozott a támogatók táborához, így alkalmazásokban sem lesz hiány.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A rendszerben a preferált mód a szolgáltatói számlázás, amely révén a bankkártyával nem rendelkező vagy az online tranzakcióktól tartó felhasználókat is rá lehet venni az alkalmazások vásárlására. Az operátorok saját piactereket is létrehozhatnak, ahol az előfizetők számára helyi tartalmakat és helyi relevanciájú appokat kínálhatnak például.

Az új platform hardveres és szoftveres oldalon is ismert neveket sorakoztat fel, piaci kilátásai azonban kérdésesek. A Gartner 2012 negyedik negyedéves jelentése szerint az Android és az iOS együttesen a teljes okostelefon-piac több mint 90 százalékát tartja már kézben, a fennmaradó kevesebb mint 10 százalékon osztozik a többi platform - a már évek óta piacon levő Windows Phone, a nemrég rajtolt BlackBerry 10, valamint az olyan egzotikumok mint a Bada/Tizen, az Ubuntu által ígért rendszer. Ide érkezik a Firefox OS is, amelynek nyitottsága ideálissá teszi azt a legolcsóbb kategóriás, szolgáltatói modellek piacra dobására.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról