:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 21. 09:07

Oracle: a hardverrészleg erősödése még csak ígéret

Stagnált a februárban véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az Oracle árbevétele, jelentette be tegnap este a cég. A magyarázat szerint az értékesítőcsapatok nem tudták felvenni a ritmust, de a következő negyedévben minden jobb lesz.

8,96 milliárd dolláros árbevételt ért el a február 28-án zárult harmadik pénzügyi negyedévben az Oracle, ez az árfolyamhatást kiszűrve stagnálást, azt figyelembe véve pedig 1 százalékos csökkenést jelent éves szinten. Hiába növekedett a szoftverkövetésből és támogatásból befolyó forgalom 8 százalékkal, hiába 238 millió dolláros üzlet már a cloudszolgáltatásoké, ezek a területek nem tudták ellensúlyozni az új licenceladások 2 százalékos csökkenését és a hardvereladások 23 százalékos zuhanását.

Az elemzői konferenciahíváson az Oracle vezetői hangsúlyozták, a probléma nem a stratégiával vagy a termékekkel van és nem is próbálták a vártnál rosszabb teljesítményt a gazdasági körülményekre kenni, a magyarázat szerint a több ezer fővel megnövelt értékesítőcsapat nem tudta felvenni a ritmust. A bevétel visszaesését a költségek koradában tartásával le tudta követni az Oracle, így az üzemi nyereség és a nettó nyereség is nőni tudott, előbbi 3,33 milliárd dollárt, utóbbi pedig 2,5 milliárd dollárt tett ki.

A most zajló negyedik negyedévre az Oracle az új licencek és cloudszolgáltatások terén 1-11 százalékos növekedést vár, ugyanakkor a hardverforgalom 12-22 százalékos további zuhanására számít. Így összességében az árbevétel 1-4 százalékkal bővülhet, mondta el az elemzői konferenciahíváson Safra Catz pénzügyi vezető. A vállalat vezetője, Larry Ellison a második negyedéves eredmények bejelentése kapcsán még azt ígérte, a negyedik negyedévben már nőni fog a hardverrészleg, ez azonban a most kiadott előrejelzés szerint nem fog megtörténni, Ellison szerint további egy-két negyedévre van szükség, hogy ez elkezdődhessen.

Új SPARC rendszerek érkeznek

A hardverrészlegnél továbbra is folytatódik egy masszív átalakulás, ahogy a tömegszerverek helyét felváltják az "engineered" rendszerek. A most lezárt negyedévben 800 "engineered" rendszert értékesített az Oracle, ami rekord a vállalat történében. Ennek legfőbb oka, hogy a cég tavaly bevezette a nyolcad rackes Exadatát, ami a kínálat legkisebb és legolcsóbb tagja, így a korábbiaknál több ügyfél számára vált megfizethető. Az eddig eladott "engineered" rendszerek száma meghaladja az 5 ezret is, mondta el az elemzői konferenciahíváson Mark Hurd, a hardverrészleg vezére.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat a jövő héten mutatja be új SPARC szervereit is. Egyszerre mutatkozik be a SPARC T5 és a ráépülő gépek, emellett a cég frissíteni fogja az M-sorozatú gépeket is, mégpedig minden bizonnyal azokkal a Fujitsu által fejlesztett SPARC64 X-alapú modellekkel, amelyeket a japán cég egy ideje már árul. Larry Ellison ígérete szerint a SPARC T5 "a világ leggyorsabb mikroprocesszora", a cég összesen 17 benchmark eredménnyel fogja alátámasztani, hogy a T5-alapú gépek kétszer gyorsabbak a T4 generációnál. Az M-sorozat új csúcsmodellje pedig tízszer gyorsabb az M9000-nél, ígéri Ellison.

Az Oracle vezére szerint kell néhány hónap, hogy az ügyfelek megismerjék az új rendszerek képességeit, de ha ez megtörténik, az eladások is beindulnak és a hardverrészlegnél elkezdődik a régóta várt növekedés. "Szerintem az első negyedévben megtörténik a fordulat és a következő évben nagyot nő a hardverrészlegünk" - mondte Ellison.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 20:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.