Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 22. 11:56

Ráfekszik a webfejlesztésre a NetBeans

Megjelent az Oracle által gondozott nyílt forrású fejlesztői környezet, a NetBeans legújabb kiadása. A 7.3-as verziónak főleg azok örülhetnek, akik webes alkalmazásokat szeretnének fejleszteni.

Bill Pataky, az Oracle fejlesztői eszközökért felelős termékmenedzser szerint a NetBeans 7.3 jelentősége, hogy a vállalati üzleti alkalmazások fejlesztésénél ugyanazt az IDE-t lehet használni a webes felületek létrehozásához, amit a Java-alapú háttérszolgáltatásokhoz. Mivel a vállalati alkalmazások egyre nagyobb részben alkalmaznak webes frontendet, kézenfekvő lépés volt a NetBeans képességeit ebbe az irányba bővíteni.

Az integrált fejlesztői környezet 7.3-as verziójában a HTML5 már a többi nyelvvel egyenrangú támogatást élvez, ami a szerkesztést illeti - létrehozhatók HTML5/JavaScript projektek, van "code completion", amivel a parancsok  automatikus kiegészítése révén felgyorsítható a kódírás - ugyanez igaz CSS3-ra és jQueryre is. A Nashorn projektből beemelt egy teljesen új JavaScript-szerkesztőt és debuggert is a NetBeans 7.3. Érdemes még kiemelni az újdonságok listájáról a Java REST szolgáltatások kódjából automatikusan JavaScript-klienst generáló funkciót is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az elkészült kód ellenőrzéséhez is ad támogatást az IDE, megjelent egy Chrome-plugin és egy beépített, WebKit-motoros egyszerű böngésző is benne - ezt használja a JavaScript debugger is. A megcélzott platformok függvényében különféle kijelzőméretekhez igazítható böngésző egyébként a JavaFX WebView komponensén alapul, ezért a használatához legalább JavaFX 2.2 szükséges. Egy HTML fájl szerkesztése vagy mentése automatikusan frissíti a böngészőablakot is, így folyamatosan figyelemmel követhető a változtatások eredménye.

A NetBeans továbbra is nyílt forrású, ingyen letölthető Windows, Linux OS X és Solaris platformokra. A 7.3-as verzió újdonságait a kiadási jegyzék részletezi, de a projekt weboldalán oktatóvideók és a fejlesztéseket részletesen bemutató, gazdagon illusztrált dokumentum is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.