Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 22. 11:56

Ráfekszik a webfejlesztésre a NetBeans

Megjelent az Oracle által gondozott nyílt forrású fejlesztői környezet, a NetBeans legújabb kiadása. A 7.3-as verziónak főleg azok örülhetnek, akik webes alkalmazásokat szeretnének fejleszteni.

Bill Pataky, az Oracle fejlesztői eszközökért felelős termékmenedzser szerint a NetBeans 7.3 jelentősége, hogy a vállalati üzleti alkalmazások fejlesztésénél ugyanazt az IDE-t lehet használni a webes felületek létrehozásához, amit a Java-alapú háttérszolgáltatásokhoz. Mivel a vállalati alkalmazások egyre nagyobb részben alkalmaznak webes frontendet, kézenfekvő lépés volt a NetBeans képességeit ebbe az irányba bővíteni.

Az integrált fejlesztői környezet 7.3-as verziójában a HTML5 már a többi nyelvvel egyenrangú támogatást élvez, ami a szerkesztést illeti - létrehozhatók HTML5/JavaScript projektek, van "code completion", amivel a parancsok  automatikus kiegészítése révén felgyorsítható a kódírás - ugyanez igaz CSS3-ra és jQueryre is. A Nashorn projektből beemelt egy teljesen új JavaScript-szerkesztőt és debuggert is a NetBeans 7.3. Érdemes még kiemelni az újdonságok listájáról a Java REST szolgáltatások kódjából automatikusan JavaScript-klienst generáló funkciót is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az elkészült kód ellenőrzéséhez is ad támogatást az IDE, megjelent egy Chrome-plugin és egy beépített, WebKit-motoros egyszerű böngésző is benne - ezt használja a JavaScript debugger is. A megcélzott platformok függvényében különféle kijelzőméretekhez igazítható böngésző egyébként a JavaFX WebView komponensén alapul, ezért a használatához legalább JavaFX 2.2 szükséges. Egy HTML fájl szerkesztése vagy mentése automatikusan frissíti a böngészőablakot is, így folyamatosan figyelemmel követhető a változtatások eredménye.

A NetBeans továbbra is nyílt forrású, ingyen letölthető Windows, Linux OS X és Solaris platformokra. A 7.3-as verzió újdonságait a kiadási jegyzék részletezi, de a projekt weboldalán oktatóvideók és a fejlesztéseket részletesen bemutató, gazdagon illusztrált dokumentum is elérhető.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról