Szerző: Koi Tamás

2013. március 1. 11:43

A fejlesztők alig látnak perspektívát a Wii U-ban

Nemcsak a vevők, a fejlesztők számára sem tűnik vonzónak a Nintendo új generációs asztali játékgépe, a Wii U. A konzolokra úgy általában véve nehéz évek várnak, mindenki okostelefonokra és tabletekre fejlesztene elsősorban.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem tudja a Wii sikerét másodszor is meglovagolni a Nintendo. A japán videojáték-gyártó nem elég, hogy eleve gyenge eladásokat produkált a tavalyi ünnepi szezonban, ezzel együtt jár az is, hogy a játékfejlesztők a legkevésbé sem tartják vonzó platformnak a Wii U-t. Ettől függetlenül az eredeti Wii-nek sem kellett óriási játékválaszték a sikerhez, de a mostani fejlesztői attitűd az egész konzolipart fenyegeti.

Pocsék kilátások

Az ebben a hónapban kezdődő Game Developers Conference 2013 előzetes felmérése alapján a játékosok mellett a fejlesztők is egyre nagyobb figyelmet szentelnek a különböző mobilplatformoknak, illetve az azokra épülő tableteknek és okostelefonoknak, miközben a tradicionális konzolos fejlesztéseiket háttérbe szorítják. A konferencia szervezői által megkérdezett mintegy 2500 fejlesztő különösen lesújtó képet fest a Nintendo kézi és asztali platformjainak jövőjéről: a válaszolók mindössze 6,47 százaléka állította, hogy a következő játékát elkészíti Wii U-ra, és csupán 1 százalék fejleszt Nintendo DS-re.

A helyzet az egyenként több mint hetvenmilliós felhasználói bázissal rendelkező Xbox 360 és PlayStation 3 platformok szempontjából sem különösebben rózsás, a fejlesztők csupán 13,9 és 12,4 százaléka készíti el következő játékát erre a két rendszerre. A Microsoft és a Sony következő konzolos platformja iránt egyelőre még kisebb az érdeklődés, a két cég közül ugyanakkor eddig csak a Sony ismertette terveit a nagyközönséggel február 20-án. A japán cég a PlayStation 4 bemutatásakor egyébként éppen azt igyekezett hangsúlyozni, hogy az új platformot a fejlesztők igényei alapján hozta létre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A felmérésből ehhez képest az derül ki, hogy a játékfejlesztők igényeinek most leginkább az okostelefon/tablet irány felel meg a leginkább, csaknem 60 százalékuk készíti el a következő játékát ezekre a mobil eszközökre, míg a PC népszerűsége szintén kiugróan magas, a webes fejlesztésekkel együtt. A játékfejlesztők által felállított rangsor végén szintén mobil eszközök, a konzolgyártók kézi játékgépei kullognak.

A nagyok is feladták

Alighanem ez az attitűd adhat magyarázatot arra, hogy a Sony az új generációs PlayStation platform, a PS4 fejlesztése kapcsán miért nem ölt jelentős kutatás-fejlesztési erőforrásokat az egyedülálló Cell architektúra továbbfejlesztésébe. A japánok a több százmillió dolláros büdzsével éveken keresztül fejlesztett Power-alapú rendszert az új PlayStationnnel végleg nyugdíjba küldik, a PS4 x86-alapú hardvert kap, ezzel lényegében egy felturbózott PC-vé válik.

A Microsoft az eddigi pletykák és találgatások alapján szintén hasonló utat követhez, Redmond azonban láthatóan inkább a tartalomszolgáltató-ipart próbálja minél határozottabban beterelni az Xbox ernyője alá. Az új Xboxból a pletykák szerint lesz olyan, kifejezetten médiafogyasztásra szánt változat, mely a jelenlegi set-top boxokhoz hasonló elven működik majd, széles over the top és on-demand tartalomválasztékot kínálva.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról