Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 20. 15:23

Első mérföldkőnél a Windows Blue?

Belsős információk szerint éves frissítési ciklusra áll át a Windows operációs rendszer kapcsán is a Microsoft, az első ciklus felénél jár most a vállalat.

Elérte az első fejlesztési mérföldkövet (milestone 1) a Windows Blue - állítja néhány belső forrásra hivatkozva a ZDNet bloggere, Mary Jo Foley. A bejegyzés szerint ezzel a készülő rendszer fejlesztése már félúton jár, ami a korábban megszellőztetett, augusztusi kiadási időpont fényében teljesen reálisnak tűnik. A bennfentesek szerint a termékterv következő stációja egyben az utolsó is lesz, a második mérföldkő után a tesztelés, majd a kiadás következhet. A roppant feszes kiadási ütemterv minden bizonnyal nem tartalmaz kiterjedt nyilvános tesztelést, így a már megszokottnak számító nyílt béta fázis is kimaradhat.

Mi a Blue?

A jelenlegi pletykák szerint a Microsoft az asztali operációs rendszere kapcsán is éves kiadási periódusra rendezkedik be, ahogyan a Windows Phone esetében, vagyis minden évben érkezik nagyobb frissítés a szoftverből. A kiadási tempó gyorsításának több oka is lehet, egyrészt ma már ez az iparág szabványos tempója, a már említett Windows Phone mellett az Apple iOS és OS X és éves ciklusban frissül, de a Google Android vagy a Linux-disztribúciók még ennél is gyorsabban, félévenként frissülnek.

A másik ok a Windows 8 viszonylagos éretlensége lehet. Belsős, meg nem erősített információk szerint a ma látható felület nagyon rövid idő alatt készült el, ennek is betudható, hogy vannak benne bőséggel inkonzisztens megoldások, a modern felület és az Asztal együttélése ma korántsem zökkenőmentes. A Windows 8 a mi elvárásainkat sem teljesítette maradéktalanul, kimaradt néhány, 2012-ben elvárható funkció a rendszerből. A frissítés kiadása melletti harmadik érv a Windows 8 körül kibontakozott negatív sajtóreakció volt, ezt egy friss termékkel könnyedén le lehet seperni az asztalról - ahogy a VIsta után a Windows 7 vissza tudta állítani a rendszer nimbuszát, úgy kellene tempósan lecserélni a Windows 8 pillanatok alatt megtépázott brandjét.

Mit kínál az új?

Ez az a kérdés, amire egyelőre semmilyen válasz nincs. Míg korábban a kiadás előtt szinte egy évvel megjelent az új Windows valamilyen előzetes verziója, a piacra dobás előtt fél évvel pedig már bárki kipróbálhatta, a Windows Blue esetében egyelőre szó sincs ilyen tesztprogramról, sőt, a Microsoft hivatalosan még a projekt létezéséről sem beszél. Ennek megfelelően egyelőre semmilyen megbízható információ nincs arra vonatkozóan, hogy milyen újdonságokat hoz a frissítés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A korábbi Microsoft-nyilatkozatok kapcsán elképzelhető, hogy a Windows Blue támogatni fogja a kisebb, 7 és 8 hüvelykes, olcsóbb táblagépeket például. Bár kérdéses, hogy ez a formátumot hogyan kellene jobban támogatnia a Windows 8-nak vagy a Windows RT-nek, ami jelenlegi formájában is futhatna kisebb képernyőméreten is. További, szintén meg nem erősített információ, hogy a Windows Phone idei kiadása és a Windows Blue már több ponton összekapcsolódik, akár az alkalmazásplatform, akár a rendszer mélyebb rétegeit tekintve. A Windows RT és a Windows Phone 8 között már ma is közös a kernel, a két rendszer rokonsága a jövőben tovább erősödhet.

Ellentmondó információk

Foley információi alapján biztosra vehető, hogy egy szervizcsomagnál jóval több újdonságot hoz a friss kiadás, erre utal, hogy a kiszivárgott képek szerint a rendszer verziója 6.3 - vagyis a 6.1-es verziójú Windows 7 és a 6.2-es Windows 8 után ez is egy nagyobb verzióváltás lenne. Ennek fényében az is elképzelhető, hogy a telepítésért pénzt fog kérni a Microsoft, hasonlóan például az Apple OS X üzleti modelljéhez. Az Apple asztali operációs rendszere viszonylag olcsón, 20 dollárért beszerezhető a Mac App Store-on keresztül, a fizikai telepítőért jóval többet kell fizetni.

A verziószám: 6.3

Ezzel ellentétben a Microsoftot szintén szorosan követő Paul Thurrott szerint a Windows Blue nem új operációs rendszer, hanem egy, a Windows 8-hoz kiadott frissítés, funkciócsomag-szervizcsomag lesz. Ennek megfelelően nem is az operációs rendszerekkel foglalkozó csapat fejleszti - ők már továbbáltak a Windows 9 felé, hanem a javítócsomagokat és frissítéseket gyártó Windows Sustained Engineering team. Thurrott szerint a Windows 9 egyébként a hagyományos frissítési tempóban, három évvel a 8-as után érkezik majd, addig a 8-ast az évenkénti nagyjavításokkal tartja versenyképesen a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról