Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 20. 10:05

Gyenge negyedéves eredmények a Dellnél

Annak ellenére csökkent 11 százalékkal éves szinten a Dell árbevétele, hogy a vállalat az elmúlt időszakban szinte folyamatosan akvirált, újabb és újabb tevékenységeket és termékeket illesztve be portfóliójába.

A vállalat 14,3 milliárd dolláros árbevétellel zárta a február 1-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévét, ez 11 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ehhez az üzemi nyereség 25 százalékos, és a nettó nyereség 31 százalékos zuhanása társult, utóbbi mindössze 530 millió dollárt tett ki. Az egy részvényegységre jutó eredmény 30 cent, szemben az egy évvel korábban elért 43 centtel. A mutatók épp csak elérték a Dell által korábban közzétett előrejelzéseket.

A szerverek jól mentek, a tárolók és a szolgáltatások nem

A csökkenést nem lehet a PC-eladások visszaesésére és a lakossági kereslet pangására fogni, a Dell minden üzletágában (nagyvállalat, középvállalat, kormányzat, lakosság) visszaesett az árbevétel, a leginkább szembetűnő a konzumer piacról származó forgalom összeomlása 24 százalékkal. Az amerikai cég egyáltalán nincs jelen azokban a termékkategóriákban, amelyek a fogyasztói szegmensben jelenleg slágernek számítanak, nincs Dell okostelefon, tablet vagy könyvolvasó például.

Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elhangzottak szerint a Dell szerverekkel és hálózati eszközökkel foglalkozó részlegénél 18 százalékkal bővült a forgalom, elsősorban 12. generációs PowerEdge rendszerek piaci sikere miatt. Az új Xeon-alapú szerverek már a teljes szerverforgalom 80 százalékát adják a Dellnél. Emellett keresettek a sűrű adatközpontokba szánt "hyperscale" típusú kiszolgálók is, mondta el Brian Gladden pénzügyi igazgató, aki a cégek kivásárolni szándékozó alapító, Michael Dell érintettsége miatt a konferenciahíváson az elemzői kérdésekre válaszolt. A hálózati termékek forgalma 42 százalékkal emelkedett, adta hírül a Dell. A tárolók területén azonban 20 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el a cég.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szolgáltatási részlegnél 3 százalékos visszaesés volt tapasztalható, a biztonsági szolgáltatások forgalma 17 százalékkal emelkedett - elsősorban az akvizícióknak köszönhetően -, az alkalmazásszolgáltatás és üzletifolyamat-outsourcing szegmens azonban 22 százalékkal esett, ahogy egyes nagyobb ügyfelek nem újították meg szerződésüket. A Dell szolgáltatási szerződések állományának összértéke 16,3 milliárd dollár volt a negyedév végén, ez 3 százalékkal több mint egy éve.

A PC-piacon azonban nem sok babér termett a Dellnek az év végén: éves szinten 20 százalékkal esett a személyi számítógépek értékesítéséből származó bevétel. Ez részben szándékos: a Dell kivonulóban van a legalsó árszegmensből, inkább a prémiumra koncentrál. Érdekes módon a desktop PC-k terén "csak" 14 százalék volt az árbevétel visszaesése, ennek legvalószínűbb magyarázata, hogy az asztali PC-ket jobbára a vállalatok vásárolják, amelyek a drágább modelleket részesítik előnyben. A notebookok forgalma eközben 25 százalékkal csökkent. A Dell továbbra is erőteljesen PC-függő vállalat, a teljes árbevétel 48 százaléka folyt be személyi számítógépek értékesítéséből, derül ki a közzétett adatokból.

Kivásárlás küszöbén

A Dell nagyszabású átalakulás küszöbén áll, a vállalatot ki szeretné vásárolni a tőzsdéről a Silver Lake Partners kockázati tőkebefektető, illetve az alapító és legnagyobb részvényes Michael Dell, hogy a befektetői nyomástól megszabadulva tudja átszervezni a céget. A cél, hogy a vállalatot függetleníteni tudják a PC-eladásoktól és egy kisebb, de nyereségesebb vállalati megoldásszállítóvá tudják átalakítani - egyes részvényesek azonban láthatóan keveslik a papírokért kínált árat, korántsem biztos, hogy a tranzakció könnyedén létrejön. A Dell részvényei jelenleg 13,8 dolláron állnak, a Silver Lake Partners és Michael Dell 13,6 dollárt ajánlottak értük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról