:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 19. 16:23

Elérhető a Red Hat OpenShift 1.1

Továbbra is nagyon gyors ütemben fejlődik a Red Hat OpenShift, a cég nyílt forráskódú platformszolgáltatás-szoftvere. Az új, 1.1-es kiadás a biztonság és a megbízhatóság növelésére koncentrált, néhány elem pedig előnézeti státuszból véglegessé fejlődött.

Kiadta az OpenShift Enterprise 1.1-es verzióját a Red Hat - jelentette be a nyílt forráskódú technológiákban utazó vállalat. Az új kiadás inkrementális módosításokat tartalmaz a novemberben kiadott 1.0-s verzióhoz képest, a platformszolgáltatás-rendszer új üzemeltetői felülettel gazdagodott valamint számtalan apró hibajavítást kapott, így biztonságosabb és megbízhatóbb is lett.

"Az OpenShifttel roppant agilis fejlesztési ütemtervet követünk, a belső, [a PaaS szolgáltatáshoz használt rendszer] iterációs ciklusa három hét" - mondta Ashesh Badani, a Red Hat felhős üzletágának vezetője. A vállalati, Enterprise kiadás ugyanakkor jóval nagyobb ugrásokkal fejlődik, ez a sokkal hosszabb tesztelési periódusnak, minőségbiztosításnak tudható be. A tesztelési időt megnyújtja a külső szoftverekkel és fejlesztői eszközökkel való kompatibilitás igénye is.

Ezt adja jelenleg az OpenShift Enterprise

Fejlesztőknek könnyebb lesz

Az új kiadás újdonsága az OpenShift web console, amely műszaki előnézet státuszból teljes értékű termékké lépett elő. A webes interfészen keresztül az adminisztrátorok nagyon egyszerűen telepíthetnek és üzemeltethetnek alkalmazásokat. Ugyan a web console funkcionalitásban nem ad hozzá a paracssoros interfészhez, "használhatóság szempontjából az OpenShifttet sokkal szélesebb réteg számára teszi elérhetővé" - mondta Badani. A konzolt megnyitva roppant egyszerű az új alkalmazások telepítése, csupán az alkalmazás és a konténer típusát kell megadni, beüzemelni az adatbázis-kapcsolatot és szükség esetén bekapcsolni az automatikus skálázódás funkciót - a háttérben futó rendszer platformként átveszi az alkalmazás futtatását. Ugyan az üzemeltetők számára a parancssor nem számít nagy akadálynak, a Heroku, a Google App Engine vagy a Windows-környezet által elkényeztetett fejlesztők számára nagy könnyebbség lehet az új felület.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Némi kavarodást okoz, hogy az OpenShift egyszerre a Red Hat platformszolgáltatását és annak technológiai alapjait is jelenti. A szoftver OpenShift Origin néven nyílt forráskóddal is elérhető, OpenShift Enterprise formában pedig nagyvállalati privát platformszolgáltatás építhető vele. Az OpenShift az OpenStackkel is egyre jobban kombinálható és együttműködik a CloudForms üzemeltetői eszköztárral is.

Az OpenShift jelenlegi formájában is kiterjedt támogatást nyújt a leggyakoribb felhős technológiák számára. A platformszolgáltatás a Node.js, Ruby, Python, PHP, Perl és Java alapú alkalmazásokat tudja fogadni, amennyiben azok a támogatott környezetekben készültek, módosítás nélkül fognak futnia Red Hat rendszerén. A PaaS tudja kezelni a fontosabb adatbázisokat is, így MySQL, PostgreSQL és MongoDB is megy rajta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.