Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 12. 13:14

Gates: jó lenne, ha a gimnazisták tanulnának programozni

"Ask me anything", azaz "Kérdezz bármit!" interjún vett részt a Redditen Bill Gates, a Microsoft társalapítója és igazgatótanácsának elnöke, aki évekkel ezelőtt kivonult a szoftvercég irányításából és azóta életét a jótékonykodásnak szentelte - feleségével, Melindával közös alapítványa több mint 36 milliárd dollár felett diszponál és változatos célokat támogat, elsősorban az orvostudomány előremozdítását és a szegénység felszámolását.

A rövid bemutatkozás során maga Gates is elmondta a Reddit látogatóinak, évek óta nem vesz részt a Microsoft életében és elsősorban jótékonykodással foglalkozik, a kérdések egy jó része azért informatikai témájú volt. Ezekből, illetve a rájuk adott válaszokból szemezgettünk.

K: Ha a Microsoft nem indult volna be, mivel foglalkoztál volna?

V: Ha nem jött volna a mikroprocesszor, nem tudom mihez kezdtem volna. Talán orvos lettem volna vagy elméleti matematikus, de ezt nehéz megmondani.

K: Milyen számítógépet használsz most?

V: Egy hete kaptam meg az új Surface Prómat és nagyon jó. Egy Perceptive Pixel kijelzőt használok jelenleg - hatalmas Windows 8 érintős tábla. Ezek idővel egyre olcsóbbak lesznek és széles körben el fognak terjedni...

K: Programozol még? Ha igen, milyen nyelven?

V: Nem annyit, amennyit szeretnék. C, C# és Basic nyelveket használok. Meglep, hogy az új nyelvek nem egyszerűsítették le jobban a prorgamozást. Nagyszerű lenne, ha a legtöbb gimnazista tanulna programozni.

K: Mi a véleményed a nyílt és szabad internetet gátló törekvésekről, amelyeket nemrégiben láthattunk (pl. SOPA)?

V: Ez két dologra utalhat. Az egyik a szabad és fizetős szoftverek aránya. Az internet sokat profitált az ingyenes dolgokból és a fizetősekből is. Érdekes volt látni, ahogy az emberek előállnak a hibrid modellekkel. Még a fizetős dolgoknak is gyakran van egy kör számára ingyenesen elérhető verziója. Még a legnyíltabb dolgokhoz is elérhetők olyan szolgáltatások, amelyekért emberek szívesen fizetnek. A második dolog a névtelenség és azonosíthatóság közötti feszültség. Ez megint egy olyan terület, ahol mindkettő valószínűleg fent fog maradni mert egyes területeken a névtelenség, más területeken pedig az azonosíthatóság az elvárt. Meglep, hogy milyen keveset fejlődött ez a területe, de még biztosan fog.

K: Kíváncsi lennék, mit gondolsz a Windows 8-ról. Szerinted bukás? Nem mondom hogy az, de sokan vannak, akik szerint nem annyira jó és hallani szeretném a véleményed róla.

V: Nagy előrelépés a Windows számára, amit egyre inkább annak fognak látni az emberek, ahogy kijönnek a remek alkalmazások és hardverek.

K: Windows 7 vagy 8? Csak őszintén, Bill!

V: A nagyobb jobb.

K: Melyik, soha el nem készült vagy meg nem jelent Microsoft programot vagy terméket kellett volna piacra dobni?

V: Volt egy gazdag adatbázisunk kliens/felhő adattárolásra, ami az egyik Windows része lett volna és megelőzte a korát. De ez az ötlet újra elő fog kerülni, ahogy a felhős adattárolás kiegészül sémákkal, ahelyett hogy csak egy csomó fájl lenne, és a kliensen pedig ennek egy részleges másolata lenne a séma ismeretével együtt.

K: Ez volt a WinFS?

V: Pontosan!

K: Milyen volt a kapcsolatod Steve Jobsszal? Mindig reméltem, hogy jó haverok és versenytársak vagytok.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

V: Ő és én nagyon tiszteltük egymást. A legnagyobb közös projektünk a Mac volt, amin a Microsoftnál több ember dolgozott mint az Apple-nél mert rengeteg alkalmazást írtunk. Az évek során rendszeresen találkoztam Steve-vel és néhány hónappal a tragikus halála előtt egy egész délutánt töltöttünk együtt.

K: Volt valaha Macintoshod?

V: A Microsoft rengeteg szoftvert készít Macre. Leginkább windowsos gépeket használok, de időről időre kipróbáltam minden Apple terméket.

K: Mit szólsz a Szilícium-völgy kalózai című filmben az ábrázolásodhoz?

V: Meglehetősen pontos volt.

K: Srácok, ti tényleg Binget használtok? Ne már, most komolyan!

V: Komolyan, a Bing jelenleg jobb termék, próbáld csak ki az összehasonlítást. Elfogult vagyok, de a munka, hogy a Binget jobbá tegyük, elképesztő volt.

K: Milyen, mai feltörekvő technológia fogja a következő nagy változást hozni az átlagos fogyasztó életébe, ahhoz hasonlót mint amilyen az otthoni számítógépek hoztak pár éve?

V: A robotok, a mindenhol elérhető képernyők, a beszédalapú interakció mind meg fogják változtatni, ahogy a "számítógépekre" nézünk. Amint a látás, hallás és az olvasás (beleértve a kézírás-felismerést) elkezdenek jól működni, egészen új módokon lépünk kapcsolatba.

K: Mit szoktál kapni a születésnapodra, figyelembe véve, hogy bármit megvehetsz magadnak, amit akarsz?

V: Szabad szoftvert. Nem, csak vicceltem, igazából könyveket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról