Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 8. 11:29

Gigajavítás érkezik kedden a Microsofttól

Rekordközeli a kedden javítandó biztonsági sérülékenységek száma a Microsoft szoftvereiben, a vállalat összesen 12 frissítést ad ki, ezek együtt 57 különböző szoftverhibát foltoznak.

A sérülékenységek számát illetően 2011 áprilisa tartja a rekordot, akkor a Microsoft összesen 64 hibát javított, de nem marad le nagyon a jövő héten érkező frissítéscsomag sem, amely 57 sérülékenységet foltoz. A 12 frissítésből 5 kapta meg a legmagasabb, kritikus besorolást, ez a Microsoft nevezéktanában olyan hibákra vonatkozik, amelyek bármilyen felhasználói interakció nélkül kihasználhatóak. A cég előzetes tájékoztatója szerint a Windows, az Internet Explorer, a szerverszoftverek, az Office, és a .NET keretrendszer is a javított célpontok között van.

A támogatott szerveres operációs rendszerek mindenike kap kritikus frissítést, így érdemes felkészülni a szokásos újraindításra. Jó hír, hogy a Server Core telepítést használók számára egyik hiba sem kapott kritikus besorolást. Kritikus frissítést kapott viszont az Exchange Server 2007-es és 2010-es verziója is (a legújabb, 2013-as már nem tartalmazza a hibát), így a vállalati rendszerek egyik legfontosabb rendszerét is foltozni illetve újraindítani szükséges.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az Internet Explorer rögtön két frissítést kap, amelyek által a böngésző minden támogatott verziója, így a 6-os, 7-es, 8-as, 9-es és a legutolsó, egyelőre csak Windows 8-ra elérhető 10-es kiadás is érintett. A két frissítést kritikus besorolással látta el a Microsoft. A cég rendszerint egyetlen kombinált frissítést ad ki az Internet Explorerhez havonta, amely egyben javítja az összes felfedezett sérülékenységet, most azonban két különböző frissítésre osztotta a javítást. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az egyik jóval alaposabb tesztelést igényel a nagyvállalati környezetben, így ezt a részt leválasztották az egyszerűbb, kevesebb tesztelést igénylő hibajavításokról.

A böngészőt leszámítva az újabb operációs rendszerek, a Windows 7, 8 és RT nem kaptak kritikus frissítést, csak "fontos" besorolású javítást, a Windows XP és a Vista azonban két-két magas fokozatú foltot is kiérdemelt.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról