:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 11. 09:59

Összeolvasztja chipgyártását a Fujitsu és a Panasonic

A Panasonic-kal közös vállalatba szervezi ki chipgyártó részlegének jelentős részét a Fujitsu - jelentette be a japán elektronikai óriás. A szilíciummegmunkálástól is megválna a cég, a TSMC lehet a vásárló.

Feldarabolja félvezetőgyártó leányvállalatát a Fujitsu. A Fujitsu Semiconductor különböző egységei változatos úton folytatják pályafutásukat, a rendszerlapkákat tervező csoport egyesül a Panasonic hasonló egységével és fabless félvezetőgyártóvá alakul - az új vállalat egyedi tervezésű LSI chipek és képfeldolgozó SoC-k gyártására fókuszál. A Fujitsu legmodernebb gyártósorait várhatóan a TSMC szerzi majd meg, a Mie régióban található 300 milliméteres szeleteket feldolgozó üzemről még folynak a tárgyalások, amennyiben ez kútba esik, a Fujitsu szerződéses félvezetőgyártó leányvállalattá alakítja az üzemet.

A Fujitsu Semiconductor átszervezése már korábban elkezdődött, az Iwate tartományban található gyártósor tavaly ősszel átkerült a Densóhoz, a lapkák összeszerelését végző három üzemet pedig a J-Devices szerezte meg decemberben. Egyelőre a Fujitsunál marad a mikrokontrollereket és analóg feldolgozó egységeket készítő csoport, ennek sorsáról később születik majd hosszú távú döntés.

A Fujitsu sajtóközleménye szerint a vállalat már 2009 óta igyekezett "fab lite" üzleti stratégiát követni, vagyis minimalizálni a saját gyártósorok építésére és fejlesztésére fordított tőkeköltséget, miközben a gyártási kapacitás minél nagyobb arányát kiszervezni bérgyártókhoz. A vállalat szerint ez a stratégia csökkenti a gyártás fix költségeit és növeli az üzleti rugalmasságot - a piaci helyzettől függően újabb bérgyártói szerződések köthetőek vagy mondhatóak le, a már felszerelt üzemet azonban szinte lehetetlen pénzzé tenni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fab lite modell abban különbözik a fabless modelltől, hogy a nagyon stabil kereslettel rendelkező termékek esetében a gyártást otthon tartja, így ki tudja aknázni a méretgazdaságosságban rejlő előnyöket, minden más termék azonban a partnereknél készül. A stratégia azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a Fujitsu igyekszik megszabadulni a saját gyártóüzemeitől és teljesen kiszervezni a veszteséges chipgyártást.

A japán vállalat pénzügyi jelentése szerint a chipgyártó üzletág 129 milliárd jenes, 6,2 százalékkal csökkenő forgalom mellett 9,3 milliárd jenes növekvő veszteséget könyvelt el az elmúlt negyedévben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.