Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 7. 14:58

Itt a LibreOffice 4.0

Elkészült a LibreOffice új, 4.0-s verziója, a főverzió váltását azonban kevés dolog indokolja, inkább finomításokra, csiszolásra helyezték a fejlesztők a hangsúlyt, látványos újdonságok, felület most nincs.

Elkészült a népszerű nyílt forráskódú irodai programcsomag, a LibreOffice 4.0-s kiadása, jelentette be a szoftver fejlesztését összehangoló The Document Foundation alapítvány. A 4.0-s kiadásban hatalmas áttörés nem érkezett, így a programcsomag felülete maradt a megszokott kinézetnél. A fejlesztés elsősorban a motorház alatt zajlott, az OpenOffice.Org elhagyása óta több millió kódsor került ki, illetve került be a programcsomagba, továbbá a StarOffice-os időkből maradt német megjegyzéseket is angolra fordították. A több mint 500 fejlesztő korszerűbb C++ szerkezetekre állt át, de folytatódott a Java modulok Python-alapúakra történő lecserélése is.

A felhasználói felület sem maradt azért érintetlen, számtalan apró módosítással vált használhatóbbá a rendszer, például kijelölhető a hibaüzenetek dialógusablakainak szövege, így gyors másolás-beillesztéssel kereshetünk rájuk például. Ubuntu-felhasználóknak lehet nagy öröm, hogy végre megjelent az Unity maradéktalan támogatása, így a menüsor is a helyére került. Fontos, ám várhatóan kevesek által használt újdonság, hogy a LibreOffice immár támogatja a CMIS nyílt dokumentumkezelő szabványt, így a programcsomag már együtt tud működni a nagyvállalati rendszerekkel, mint az Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft SharePoint 2010, Nuxeo, SAP NetWeaver Cloud Service, stb.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ahogy a LibreOffice-kiadásoknál szokásos, tovább javult a Microsoft Office dokumentumformátumainak támogatása, helyesen jeleníti meg például a szövegrészletek kommentálását (ez egyébként magyar fejlesztő hozzájárulása), vagy a szabadkezes jegyzeteket. Lehetőség nyílik immár Publisher dokumentumok importálására, a Visio támogatása pedig kiterjed a legfrissebb, 2013-as formátumra is. Szintén magyar fejlesztésként a LibreOffice részévé vált a Logo programnyelv, amellyel egyszerűen készíthetünk saját vektoros grafikákat.

A visszafelé kompatibilitás körét némileg szűkíti az új kiadás, immár nem támogatja a Word és Excel 6.0 és 95-ös bináris dokumentum-formátumokba való mentést - ezeket a felhasználók jellemzően amúgy is csak véletlenül választották ki, az opció kihagyása csökkenti az ilyen (egyébként adatvesztéshez is vezető) hibák lehetőségét. A formátum olvasható marad a jövőben is, menteni azonban csak magasabb verzióba lehet majd. Hasonlóképp eltűnik a StarOffice 1-5 verzióinak támogatása, a 6-7 verziókban is használt OpenOffice XML formátumok (.sxw, .sxi, stb.) támogatottak maradnak. A Windows 2000 és a PowerPC-s Mac nem támogatott státuszba került, bár a csomag ettől függetlenül még elérhető a platformra.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról