:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 6. 13:33

A JavaScript lesz a GNOME nyelve

Megszületett a válasz a GNOME-mal kapcsolat egyik legfontosabb kérdésre, a jövőben a JavaScript lesz a fejlesztés ajánlott nyelve. Ettől függetlenül más nyelvek is támogatottak maradnak, de a JS lesz a szabványos, legjobban dokumentált.

A JavaScriptet szabványosítja az alkalmazásinterfész hivatalos fejlesztői nyelveként a GNOME - jelentette be az ablakkezelőt fejlesztő csoport a brüsszeli GNOME Developer Experience Hackfesten. Bár a többi jelenleg támogatott nyelvet sem építi le a közösség, a JavaScript kapja meg a jövőben a legjobb eszközöket és dokumentációt és igyekeznek az új alkalmazások felületét már ebben írni.

Blogján Travis Reitter GNOME-fejlesztő részletesen is kifejti a döntés hátterét. Eszerint egyre zavaróbbá vált, hogy az egyszerű kérdésre, "miben fejlesszek GNOME-ra" hosszú ideig nagyon sok versengő válasz létezett, ami a környezettel még csak ismerkedő fejlesztők számára riasztónak bizonyult és az elérhető dokumentációt, illetve információs anyagokat is fragmentálta. Emiatt idővel széles konszenzus alakult ki, hogy ki kell választani egyetlen nyelvet, amelyet szabványként használhatnak a fejlesztők az alkalmazások felületének készítéséhez - ez lett a JavaScript.

JavaScript a GNOME 3 csúcsán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A GNOME fejlesztői közössége hosszas mérlegelés során vette végig a különböző nyelvek mellett, illetve ellen szóló érveket, ezután döntött a JavaScript kiválasztása mellett. A JavaScript mellett fontos érv volt, hogy más platformokon, így a weben, Windows 8 és a Firefox OS alatt is használható, így az onnan érkező fejlesztőknek nem kell mindent újratanulniuk. A nyelvet a GNOME 3 már teljeskörűen támogatja, mi több, a GNOME Shell felhasználói interfésze is ebben íródott. Reitter szerint a jövőben dolgozni fognak azon, hogy a nyelvet első osztályú asztali fejlesztői nyelvvé emeljék. Nem utolsó szempont volt, hogy a JavaScript önállóan képes működni, nem kell támogatásához külön könyvtárakat használni, így könnyebben integrálható.

Ugyan a JavaScript vált hivatalosan is a GNOME alkalmazások szabványos nyelvének, a fejlesztők nem győzik hangsúlyozni, hogy a környezet a többi nyelvet is támogatni fogja a jövőben is. "Kritikus, hogy mindenki megértse, a [JavaScript szabványosítása] arról szól, hogy a nyelvet, az eszközöket és a dokumentációt eddig sosem látott szintre emeljük. Más nyelvek leépítéséről szó sincs" - mondja Reitter. Fontos azt is megjegyezni, hogy a rendszerkönyvtárak ajánlott nyelve továbbra is a C marad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.