Szerző: Koi Tamás

2013. február 6. 14:40

Február végén 3D-ben nézhető a Formula 1

Idén először 3D-ben is lesz Formula 1-es közvetítés, igaz nem versenyt, hanem csak tesztet láthatnak a nézők a térhatású adás megjelenítésére képes tévéjükön.

Idén először követhetik 3D-ben is a nézők a Formula 1-es versenyautók száguldását a barcelonai Circuit de Catalunyán. A Sky csatornákat (köztük több sportfókuszú adást) üzemeltető és a sportműsorokat maga gyártó BSkyB bejelentette, hogy a szezonkezdet előtti utolsó, többnapos tesztet 3D-ben közvetíti a prémium szolgáltatásra előfizető nézői számára. Bár az autósport királykategóriájában nem ismeretlen a 3D-s képrögzítés, ez az első alkalom, amikor egy élő eseményt térhatásban közvetítenek a nézőknek.

A 2013-as Formula 1-es szezon versenyein készült élő felvételek ezt az egy eseményt leszámítva továbbra is HD-ban kerülnek a közvetítő partnerekhez, elsősorban mivel a kereskedelmi és közvetítési jogokat birtokló Formula One Management első embere, Bernie Ecclestone legendásan konzervatív a közvetítési formákat és technológiákat illetően. Az üzletember erős befolyásának köszönhetően a világ legnézettebb autóversenye csak a 2011-es szezontól kezdve váltott HD-ra, elterjedt online közvetítési forma pedig továbbra sem érhető el a verseny- és edzésnapokon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Formula 1 HD-sugárzása a magyar műsorszóró piacon is átrendezte a viszonyokat: 2012-ben részben éppen azért kerültek a közvetítési jogok az MTVA-hoz, mivel a korábbi években a versenyeket közvetítő RTL Klubnak akkor még nem volt HD-csatornája. Az MTVA az m1 HD-t ráadásul évekkel ezelőtt országosan, ingyenesen elérhetővé tette a MinDig TV hálózaton. A Formula 1 versenyek élő közvetítései tavaly az MTVA legnagyobb nézettségű műsorai közé tartoztak az egyébként szintén HD-ban közvetített olimpia mellett.

A londoni olimpia egyébiránt a 3D-s közvetítésekben is történelmet írt, mind nemzetközi szinten, mind Magyarországon. A nyári játékok volt az első olyan az olimpiák történelmében, melynek bizonyos részleteit 3D-ben, élőben közvetítették azok a tévétársaságok, melyek üzemeltettek 3D-s csatornát vagy csatornákat. Magyarországon az olimpiai közvetítések az m3D műsorán voltak nézhetők a játékok teljes időtartama alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról