Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 6. 08:31

modern.ie: virtuális Internet Explorer fejlesztőknek

Három hónapos ingyenes virtuális Internet Explorert kínál a Microsoft új kezdeményezése a webfejlesztőknek. A tesztelésre használható szolgáltatás egyértelműen az Apple és Linux-használóknak szól.

Három ingyenes szolgáltatással nyúl a nem Windows-alapú rendszereket használó webfejlesztők hóna alá a Microsoft a modern.ie kezdeményezés keretében. Az Internet Explorer böngészőre történő fejlesztést segítendő a szoftverház virtualizált böngészőt, online hibakeresőt és általános programozási irányelveket is kínál a minél teljesebb kompatibilitás eléréséhez.

Apple és Linux

A Microsoft kezdeményezése valós problémára ad választ, a webes fejlesztők jelentős része használ Windows helyett más operációs rendszert, számukra pedig elérhetetlen a natív Internet Explorer futtatása. Míg a versengő böngészők (Chrome és Firefox) támogatják mindhárom platformot, az Internet Explorer futásához Windows kell. Ráadásul nem is mindegy, melyik, a legfrissebb Internet Explorer 10 ugyanis egyelőre csak Windows 8-at támogat, illetve hamarosan érkezik Windows 7-re is, Windows Vistán és XP-n azonban nem lesz elérhető.

Az áthidaló megoldás jellemzően az Internet Explorer virtuális gépben való futtatása, ehhez mind a virtualizációs megoldást, mind a Windows licencet be kell szerezni. A két rendszer párhuzamos futtatása azonban eléggé memória- és processzorigényes lehet, különösen, ha a virtuális Windows mellett futnak a fejlesztői környezet elemei is - ez már a hordozható számítógépek többségénél elég fájdalmas teljesítménycsökkenést hoz.

02:45
 

Developers using Modern.IE

Még több videó

A Microsoft most a modern.ie kezdeményezés keretében három hónapos ingyenes BrowserStack-hozzáférést biztosít a fejlesztőknek, ez egy rövidebb fejlesztési projekthez elegendő is. Ryan Gavin, az IE fejlesztéséért felelős igazgató ugyanakkor elmondta, hogy a BrowserStack-Microsoft kooperáció jelenlegi formájában inkább felütésként értelmezhető, a jövőben valamilyen hosszabb távú ingyenes megoldás kínálata is elképzelhető.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A BrowserStack megoldása felhős alapon kínálja a virtualizált böngészőablakot, a renderelt kép pedig a Chrome és Firefox beépülő modulnak köszönhetően azonnal követhető. A BrowserStack megoldásának előnye, hogy egyetlen kattintással válthatunk az Internet Explorer különböző verzióinak képe között, míg a helyben futó virtuális gép jellemzően egyetlen IE-verzió futhat egyszerre. A szolgáltatás egyébként képes mobil böngészők virtualizált böngészőit is futtatni, így változatos iOS illetve androidos eszközökön is élőben tesztelhető a készülő weboldal.

Gyorsellenőrzés és irányelvek

A modern.ie felületén elérhető egy gyors URL-szkenner is, amely az adott oldal forráskódját pillanatok alatt ellenőrzi és a legfontosabb kompatiblitási problémákat megfelelően listázza. Bár a modern.ie indulása után a hibalistáért személyesen kellett a Microsofthoz fordulni, most már bármely oldal részletes hibalistáját lekérhetjük a rendszerből.

Az oldal küldetésének megfelelően a szkennelés Internet Explorer-központú, így a hibalista és az ajánlott megoldások is az IE-kompatibilitást tartják szem előtt. A teszt például kiszúrja, ha egy weboldal böngészőfelismerést használ a képességek lekérdezése helyett. Ez utóbbi megközelítés jóval nyitottabb, az adott funkció használatát a webes fejlesztő helyett a böngésző készítője döntheti el, az új képességek elterjedése pedig sokkal gyorsabban végbemehet.

A modern.ie oldal harmadik "szolgáltatása" egy húsz pontba szedett fejlesztői irányadás, amely általánosan megfogalmazott tanácsokat ad a keresztböngészős weboldalak készítéséhez. Például nem érdemes egyetlen, egységes kinézetre törekedni minden elképzelhető böngészőben, helyette legyen egy széles kompatibilitást nyújtó változat, amely fokozatosan alakul, ahogy újabb böngészős képességeket detektál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról