Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 1. 12:10

Kingston: a vállalatoknál még várni kell az SSD-k terjedésére

A Kingston évértékelője szerint a lakossági piacon az egyre olcsóbb SSD-k egyre nagyobb eladásokat hoznak, a vállalati szegmensben nem elég az alacsony ár, a vevők még bizalmatlanok. A vállalat a szerverekbe szánt memóriák eladásait extra szolgáltatásokkal dobja fel.

"Érdekes" volt 2012 a Kingston szempontjából Magyarországon, mondta el egy sajtóbeszélgetésen Kaszál Norbert, a vállalat regionális vezetője. A legnagyobb független memóriagyártó forgalma éves összehasonlításban 34 százalékkal zuhant Magyarországon, ami nagyobb az EU 28 százalékos átlagánál. A teljes képhez azonban hozzátartozik, mondta el Kaszál, hogy 2011-ben az EU 25 százalékos csökkenést ért el, eközben Magyarországon csak 7 százalék volt a zsugorodás.

SSD: otthon igen, a cégeknél még nem

"Az SSD az egyik sikertörténetünk", folytatta a regionális vezető. A flashmemóriás meghajtók ma már egyre többek számára megfizethetők, amely az értékesítési darabszámokon is meglátszik, a konzumer szegmensben a Kingston 12 ezer SSD-t adott el tavaly, ami 25 százalékos növekedés éves szinten - a cég ezzel második volt a piaci versenyben a Samsung mögött. Kaszál szerint a közeljövőben továbbra is az árak csökkenése várható egészen addig, amíg a NAND flash chipek piacán nem alakul ki hiány.

A vállalati szegmensben azonban továbbra is alacsony az SSD-k elfogadottsága Magyarországon, vélekedett Kaszál Norbert, aki szerint hiába egyre olcsóbbak és nagyobb kapacitásúak a flashmemóriás meghajtók, az üzemeltetők egyelőre nem bíznak meg bennük - az áttörés ezen a téren 2013-ban várható majd. A probléma egyébként nem csak Magyarországra igaz, a Kingston Európa-szerte kevés SSD-t tudott csak eladni, mondta el Kaszál.

Szerverek: memória mellé szolgáltatás is jár

A desktop PC-k visszaszorulása ellenére jól fogynak a prémium HyperX memóriamodulok, ezeken belül egyébként legjobban a csúcskategóriás darabok teljesítenek, forgalmuk tavaly 50 százalékkal emelkedett, emelte ki Kaszál Norbert. A vállalat számára új fókuszt jelent a szerverpiac, ahol nem csak termékei, hanem szolgáltatási révén is igyekszik sikert aratni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egyik ilyen az "Ask an expert" ingyenes tanácsadás, amelynek keretében a Kingston szakemberei abban segítenek a szerverek üzemeltetői számára, hogyan konfigurálják a memóriát a legnagyobb teljesítményhez, a legnagyobb kapacitáshoz, illetve a lehető legalacsonyabb fogyasztáshoz. A nagy memóriakapacitású gépek esetén utóbbinak különösen megnőtt a jelentősége, a cég számításai szerint a szerver élettartamára vetítve a memória fogyasztása is nagyobb már mint a bekerülési költsége, ezen optimalizációval sokat lehet faragni.

Másik, már Magyarországon is elérhető szolgáltatás a Kingston Care. A szervergyártók esetenként elhárítják a nem saját memóriamodullal szerelt gépek garanciális javítását, a Kingston az ő memóriáival szerelt szerverek esetén azonban átvállalja a javítás költségeit, amennyiben a memóriamodul okozta a hibát - ezt 24 órán belüli cserealkatrész biztosításával toldja meg.

01:00
 

Server RAM - Why you should upgrade with Kingston Technology

Még több videó

Jól fogynak az USB 3.0 pendrive-ok

Az SSD-k mellett a Kingston másik fókuszterülete az USB 3.0 pendrive-ok voltak tavaly. A technológia egyre inkább hétköznapivá válik, terjednek az USB 3.0 porttal rendelkező gépek (az alaplapok 70-80 százaléka már USB 3.0 kompatibilis), ami a pendrive-ok iránti keresletet is növeli, forgalmuk több mint háromszorosára nőtt egy év alatt. Ehhez persze hozzájárult a leggyorsabb USB-s háttértárak árának csökkenése is. A Kingston egyébként az idei CES-en egy rekordméretű, 1 terabájtos USB 3.0 pendrive-ot mutatott be (Data Traveler HyperX Predator), amelynek 512 gigabájtos kisöccse hamarosan Magyarországon is elérhető lesz, igaz, bőven 200 ezer forint feletti áron.

a címlapról