Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 1. 12:10

Kingston: a vállalatoknál még várni kell az SSD-k terjedésére

A Kingston évértékelője szerint a lakossági piacon az egyre olcsóbb SSD-k egyre nagyobb eladásokat hoznak, a vállalati szegmensben nem elég az alacsony ár, a vevők még bizalmatlanok. A vállalat a szerverekbe szánt memóriák eladásait extra szolgáltatásokkal dobja fel.

"Érdekes" volt 2012 a Kingston szempontjából Magyarországon, mondta el egy sajtóbeszélgetésen Kaszál Norbert, a vállalat regionális vezetője. A legnagyobb független memóriagyártó forgalma éves összehasonlításban 34 százalékkal zuhant Magyarországon, ami nagyobb az EU 28 százalékos átlagánál. A teljes képhez azonban hozzátartozik, mondta el Kaszál, hogy 2011-ben az EU 25 százalékos csökkenést ért el, eközben Magyarországon csak 7 százalék volt a zsugorodás.

SSD: otthon igen, a cégeknél még nem

"Az SSD az egyik sikertörténetünk", folytatta a regionális vezető. A flashmemóriás meghajtók ma már egyre többek számára megfizethetők, amely az értékesítési darabszámokon is meglátszik, a konzumer szegmensben a Kingston 12 ezer SSD-t adott el tavaly, ami 25 százalékos növekedés éves szinten - a cég ezzel második volt a piaci versenyben a Samsung mögött. Kaszál szerint a közeljövőben továbbra is az árak csökkenése várható egészen addig, amíg a NAND flash chipek piacán nem alakul ki hiány.

A vállalati szegmensben azonban továbbra is alacsony az SSD-k elfogadottsága Magyarországon, vélekedett Kaszál Norbert, aki szerint hiába egyre olcsóbbak és nagyobb kapacitásúak a flashmemóriás meghajtók, az üzemeltetők egyelőre nem bíznak meg bennük - az áttörés ezen a téren 2013-ban várható majd. A probléma egyébként nem csak Magyarországra igaz, a Kingston Európa-szerte kevés SSD-t tudott csak eladni, mondta el Kaszál.

Szerverek: memória mellé szolgáltatás is jár

A desktop PC-k visszaszorulása ellenére jól fogynak a prémium HyperX memóriamodulok, ezeken belül egyébként legjobban a csúcskategóriás darabok teljesítenek, forgalmuk tavaly 50 százalékkal emelkedett, emelte ki Kaszál Norbert. A vállalat számára új fókuszt jelent a szerverpiac, ahol nem csak termékei, hanem szolgáltatási révén is igyekszik sikert aratni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az egyik ilyen az "Ask an expert" ingyenes tanácsadás, amelynek keretében a Kingston szakemberei abban segítenek a szerverek üzemeltetői számára, hogyan konfigurálják a memóriát a legnagyobb teljesítményhez, a legnagyobb kapacitáshoz, illetve a lehető legalacsonyabb fogyasztáshoz. A nagy memóriakapacitású gépek esetén utóbbinak különösen megnőtt a jelentősége, a cég számításai szerint a szerver élettartamára vetítve a memória fogyasztása is nagyobb már mint a bekerülési költsége, ezen optimalizációval sokat lehet faragni.

Másik, már Magyarországon is elérhető szolgáltatás a Kingston Care. A szervergyártók esetenként elhárítják a nem saját memóriamodullal szerelt gépek garanciális javítását, a Kingston az ő memóriáival szerelt szerverek esetén azonban átvállalja a javítás költségeit, amennyiben a memóriamodul okozta a hibát - ezt 24 órán belüli cserealkatrész biztosításával toldja meg.

01:00
 

Server RAM - Why you should upgrade with Kingston Technology

Még több videó

Jól fogynak az USB 3.0 pendrive-ok

Az SSD-k mellett a Kingston másik fókuszterülete az USB 3.0 pendrive-ok voltak tavaly. A technológia egyre inkább hétköznapivá válik, terjednek az USB 3.0 porttal rendelkező gépek (az alaplapok 70-80 százaléka már USB 3.0 kompatibilis), ami a pendrive-ok iránti keresletet is növeli, forgalmuk több mint háromszorosára nőtt egy év alatt. Ehhez persze hozzájárult a leggyorsabb USB-s háttértárak árának csökkenése is. A Kingston egyébként az idei CES-en egy rekordméretű, 1 terabájtos USB 3.0 pendrive-ot mutatott be (Data Traveler HyperX Predator), amelynek 512 gigabájtos kisöccse hamarosan Magyarországon is elérhető lesz, igaz, bőven 200 ezer forint feletti áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról