Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 31. 12:28

Cseh biztonsági céget vásárolt a Cisco

Bejelentette a prágai Cognitive Security felvásárlásának szándékát a Cisco. A cseh cég hálózatbiztonságban utazik, olyan, mesterséges intelligencián alapuló technológiát fejleszt, amely segítségével felderíthetők a biztonsági fenyegetések.

A Cisco megvásárolja a prágai központú, magánkézben levő Cognitive Security vállalatot, jelentette be a cég a Londonban zajló Cisco Live eseményen. Az akvirált vállalat olyan intelligens technológián dolgozik, amely valós időben képes azonosítani a fenyegetéseket.

A mintegy 30 főt foglalkoztató vállalat legfontosabb terméke a saját fejlesztésű Cognitive Analyst szoftver, amelynek alapja a Cooperative Adaptive Mechanism for Network Protection (CAMNEP) algoritmus. A CAMNEP a Cognitive Security állítása szerint csak astandard NetFlow/IPFIX adatokkal dolgozik, működéséhez nem szükséges más információ, például alkalmazásból vagy a felhasználótól, így a biztonság monitorozása nem jár adatvédelmi, megfelelőségi kockázatokkal.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az akvizíció szükségességét a Cisco a megváltozott IT-biztonsági elvárásokkal magyarázza: a vállalatoknál a személyes mobil eszközök, valamint a cloudszolgáltatások terjedése egészen más megközelítést igényel mint korábban, amikor a cégek hálózatának határait könnyen meg lehetett rajzolni és mindenről el lehetett dönteni, bent van vagy kint. Egyre inkább az a trend, hogy bármilyen felhasználó bármilyen eszközön bármilyen hálózaton csatlakozhat és elérhet vállalati adatokat (any-to-any), ez pedig az IT-részlegek számára nagy kihívást jelent, mondta Chris Young, a biztonsági részleg vezetője.

A londoni esemény idején adta ki szokásos éves biztonsági jelentését is a vállalat, amely néhány meglepő megállapítást is tartalmaz. A Cisco statisztikái azt mutatják, ma már könnyebb valamilyen támadásba vagy fertőzésbe futni az internet "fehér oldalán" bolyongva mint az olyan, általában gyanúsnak gondolt helyeken mint a pornószájtok, a hamis termékeket értékesítő oldalak vagy a szerencsejáték-szolgáltatások. Egy webkeresőn felbukkanó bannerre kattinta 182x nagyobb a fertőzés esélye mint egy pornóoldalon, állapítja meg a Cisco. Chris Young szerint az IT-biztonsági részlegeknek tudomásul kell venniük, hogy a vállalati hálózatok határai egyre inkább elmosódnak és eltűnnek, a védekezést egyre inkább annak a kérdésnek a helyes megválaszolása jelenti: ki, honnan, mihez férhet hozzá?

A Cognitive a szokásos feltételek teljesülése esetén a Cisco harmadik pénzügyi negyedévében olvadhat be a hálózatieszköz-gyártó óriásvállalatba, ahol természetesen a biztonsági részlegbe tagozódik. A megszerzett technológiák a Cisco felhőalapú biztonsági megoldásába kerülnek be az év végéig.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról