Szerző: Folyó Gergely

2013. január 31. 12:47

Electronic Arts: nem fogytak a dobozos játékok

Várakozásokon alul sikerült a kiadó karácsonyi negyedéve, miután a dobozos játékokból kevesebbet tudott eladni, és az új Medal of Honor is leszerepelt. Növekedést a következő generációs konzolok hozhatnak.

A piac a következő generációs konzolokat várja, Peter Moore, az Electronic Arts operatív igazgatója szerint ezért csökkent éves szinten 13 százalékkal az Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra megjelent játékok forgalma a decemberig tartó negyedévben. A karácsonyt felvezető három hónap hagyományosan gazdag a játékmegjelenéseket tekintve, ehhez képest az iparág ünnepi szezonja gyengébb lett a vártnál, ami egyértelműen annak a jele, hogy a vásárlókat inkább az idei évre várt új generációs PlayStation és Xbox foglalkoztatja.

Visszarántották a dobozos játékok

Részben ez nyomta rá a bélyegét az Electronic Arts legutóbbi pénzügyi eredményeire, a 2013-as pénzügyi év harmadik negyedének számai jócskán alulmúlták a tavalyiakat. A kiadó a tavalyi év hasonló időszakának 1,651 milliárd dolláros forgalma után 1,182 milliárd bevételt produkált, a nyeresége pedig 334 millió dollárról 176 millió dollárra olvadt. A forgalom még a várakozásokat is alulmúlta, egyedül a nettó profit volt az, ami megfelelt a cég korábbi számításainak.

A fentieket remekül tükrözi, hogy miközben az online csatornákon keresztül befolyt bevétel 377 millió dollárról 407 millió dollárra nőtt az elmúlt negyedévben, a dobozos játékok kiadásához és terjesztéséhez köthető forgalom 1,274 milliárd dollárról 775 millió dollárra csökkent. Mindez persze aligha meglepő: a Call of Duty kihívójának szánt Medal of Honor: Warfighter hatalmasat bukott, és bár pontos eladási adatok nem állnak a rendelkezésünkre, a lesújtó helyzetről tanúskodik, hogy az Electronic Arts úgy döntött, meghatározatlan időre parkolópályára teszi a patinás sorozatot.

Az Electronic Arts legfontosabb címe a FIFA 13 volt, a legújabb focis játékból 12 millió darabot, 23 százalékkal többet adtak el, mint az előző részből - a FIFA 13 önmagában 100 millió dolláros online bevételt generált. A Medal of Honor gyengélkedését még inkább beárnyékolja, hogy a 2011-es Battlefield 3 sikere töretlen, az FPS prémiumszolgáltatására 2,9 millióan fizettek elő, ami 108 millió dollárnyi bevételt jelent. A The Simpons: Tapped Out az egyik legkeresettebb iOS-es játék volt, ez a cím 23 millió dollárral járult hozzá az online forgalomhoz; az Electronic Arts Origin nevű szolgáltatása 39 millió felhasználóval rendelkezik, ebből 17 millió tag mobilról használja a rendszert.

Következő generációs tervek

A kiadó a következő negyedévre stagnálásra számít, várakozásai szerint 1,025-1,125 milliárd dolláros forgalommal és részvényenként 57-72 centes eredménnyel zárhatja az év utolsó negyedét, míg a teljes pénzügyi évre 3,778-3,878 milliárd dollárnyi bevételt, valamint 86 cent és 1 dollár közötti részvényenkénti nyereséget könyvelhet el, ha minden jól megy. Az Electronic Arts februárja erős lehet, ekkor érkezik ugyanis a Dead Space 3 és a Crysis 3 is - mindkét cím felülmúlta az elődjét az előrendelések számát tekintve. Az eddig PlayStation-exkluzív játékokat fejlesztő Insomniac első multiplaform címe, a Fuse az eredeti tervekkel ellentétben viszont már csak a következő pénzügyi évben jelenhet meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Electronic Arts vezérigazgatója, John Riccitiello elmondása szerint “a konzolok generációváltása bonyolult helyzet, de hagyományosan növekedési lehetőségeket tartogat magában”. A befektetők kérdésére azt is megjegyezte: a Nintendót nem szabad lebecsülni a Wii U eddigi eredményei miatt, ugyanakkor leszögezte, hogy mindennek nincs sok köze ahhoz, “amit láthatunk majd a jövőben”. Riccitiello szerint sok kütyüt próbálnak következő generációs gépként eladni, de amit ők csak “negyedik generációnak” hívnak, még nem érkezett meg - márpedig az tűnik igazán izgalmasnak. A kiadó megerősítette emellett, hogy a FIFA és a Battlefield is kap majd következő generációs változatot.

A vezérigazgató elmondása alapján az új konzolok ismét megerősíthetik a dobozos eladásokat, és az online forgalom is tovább nő majd, ugyanakkor a kiadó nem számol a közösségi játékokkal a jövőben.

a címlapról