:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 28. 10:39

Kártérítés az internet kikapcsolásáért

Az internetelérés elengedhetetlen a mindennapi élethez, legalább annyira, mint a telefon. Amennyiben pedig ezek a szolgáltatások nem állnak egy adott időintervallumban az előfizetők rendelkezésére, akkor a szolgáltatónak pénzügyi kompenzációs kötelezettsége keletkezik - mondja a német szövetségi bíróság.

Németországban az internet a mindennapi életnek annyira szerves részévé vált, hogy amennyiben egy fogyasztó a szolgáltató hibájából van akadályoztatva a hálózat használatában, akkor jogosan követel anyagi kártérítést. Egy német fogyasztó 2008 decembere és 2009 februárja közt történt eset miatt perelte be szolgáltatóját, s a napokban a bíróság igazat adott neki.

A felperes internetszolgáltatását a szolgáltató tévesen felfüggesztette, tehát nem állt fenn számlatartozás, nem bontott szerződést az előfizető és nem is vis maior esetről volt szó. Az ügyfél ezért napi 40 eurós kártérítést követelt, ami fedezi az új szolgáltatóra váltás költségeit. A fent említett időszakban nem tudta használni DSL, fax over IP és VoIP-szolgáltatásait. A bíróság az internetkapcsolat elmaradásáért megítélte a kártérítést, viszont a fax esetében ezt nem találta jogosnak, ugyanis a fax mindössze azt teszi lehetővé, hogy képeket és szövegeket gyorsabban küldjenek át mint a hagyományos levelezés révén. Az internet azonban komplexebb szolgáltatás, ami a németországi élet elengedhetetlen tartozéka, az állampolgárok által elvárható alapvető sztenderdek közé tartozik.

Alap

Az internet fontosságát a bíróság szerint az adja, hogy a hálózaton keresztül érhetőek el fontos szöveges, képi és audiovizuális tartalmak, információk, illetve a könnyed szórakozáshoz és a magas szintű tudományos munkához is elengedhetetlen. Az internet térhódítása révén helyettesít több más médiumot, lexikonokat, magazinokat, a tévét, illetve lehetővé teszi a globális kommunikációt is valós időben az e-mail, fórumok, blogok és közösségi oldalak segítségével. Ezen felül az internet alapvető felülete lett a jogi tranzakciók kezdeményezésének és lebonyolításának, bármilyen szerződéskötés, megrendelés vagy éppen kötelező közigazgatási eljárásban is nehezen helyettesíthető az internet.

Figyelembe véve, hogy Németországban Magyarországhoz hasonlóan nincs precedensjog, ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve minden szolgáltatáskimaradás után automatikusan fizettethetőek a szolgáltatók, sőt, a per maga nagyon is koncepciózus. Ugyanakkor a döntés és maga az ügy is felhívja a figyelmet azokra társadalmi változásokra, amik az internet elterjedése kapcsán következtek be.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez főként azoknak a társadalmi alrendszereknek lehet jó figyelmeztető jel, amik továbbra is a régen kialakult gyakorlatok szerint működnek, s ignorálják az elmúlt 30 év jelentős változásait. Ilyen területek közé sorolható egyértelműen az oktatás, a közigazgatás, adminisztráció, kereskedelem, de több más szociológiai szempontból vizsgálható esetben is jól látszik, hogy az internet megváltoztatott alapvető rendszereket, például az ünnepek tematikáit vagy épp az érdekérvényesítést, a hasonló vélemények találkozását vagy az információkeresést.

A németországihoz hasonló perre tudomásunk szerint Magyarországon még nem volt példa. A szolgáltatók a szerződésben határoznak meg teljesítési szinteket, ami már a lakossági termékek esetében is 99 százalékosnál magasabb rendelkezésre állás biztosítanak. Amennyiben a szolgáltatás mégis több ideig áll, akkor a szolgáltató kötbérfizetésre kötelezhető. Ennek mérése, bizonyítása viszont nehéz, ritka lehet az az eset, amikor egy panasz valóban eljut a kártérítési szakaszba. Sokkal egyszerűbb, olcsóbb és kevesebb energia azonnal pótolni egy másik szolgáltatóval, büntetni pedig a fogyasztó a szerződés felbontásával, illetve a történet megosztásával, negatív referenciák hagyásával tud hatékonyan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.