:

Szerző: Koi Tamás

2013. január 24. 10:27

A borús kilátások ellenére fejlődik a vezetékes szélessáv-piac

A távközlési cégeket sújtó extra adóterhek és az amúgy is jelentős fejlesztési költségek dacára számottevő technológiai fejlődésen ment át a magyar vezetékes távközlési piac az elmúlt évben. Bár az előfizetők száma egyáltalán nem nő látványosan, egyre többen használnak a korábbinál lényegesen gyorsabb elérést.

Alapvetően a korábbi trendeknek megfelelően fejlődött 2012-ben a vezetékes távközlési piac, azon belül a szélessávú internetszolgáltatások szegmense. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb gyorsjelentése szerint a vezetékes internet-előfizetések száma minimális mértékben nőtt tavaly, mindez azonban nem jelenti azt, hogy a távközlési cégek a háttérben ne végeznének olyan munkálatokat, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az előfizetői végpontokon jobb minőségű, vagy gyorsabb szolgáltatásokat vehessenek igénybe az ügyfelek.

Az NMHH gyorsjelentése szerint 2012 végén nagyjából 2,170 millió élő vezetékes szélessávú internetelőfizetés tartottak nyilván a magyar vezetékes távközlési piac legnagyobb szereplői - ez nem egészen százezres növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest. Bár az előfizetői szám nem nőtt látványosan, az elmúlt évet is jellemezte az a technológiai átrendeződés, mely a lassú, jellemzően 10-20 Mbps sávszélesség-korláttal rendelkező xDSL-vonalak csökkenéséhez és lényegesen a gyorsabb, FTTx vagy DoCSIS 3.0-s elérések növekedéséhez vezetett.

Telefonadó a vezetékes piacon

Bár a tavaly nyáron bevezetett telefonadó hatására gyakorlatilag mindegyik szolgáltató árat emelt, ez felemás hatást gyakorolt a piacra. Az NMHH gyorsjelentéséből kiderül, hogy bár a hívások átlagos időtartama a nyártól csökkent, a 100 lakosra jutó hangátviteli csatornák száma tavaly február óta folyamatosan nő. Vagyis bár kevesebbet beszélünk, de több vonalon.

Míg a hatóság adatai szerint az xDSL-elérések aránya a teljes bázison belül 2011 végén több mint 38 százalék volt, egy évvel később 3 százalékponttal csökkent - a réz érpárra épülő technológia előfizetői bázisa tavaly csökkent először 800 ezer alá, miközben az FTTx-elérések száma először nőtt 300 ezer fölé. Tavaly év végén a szolgáltatók így összesen 319 ezer FTTx-előfizetést, 879 ezer kábelmodemes előfizetést és 770 ezer xDSL-előfizetést tartottak nyilván.

Bár a beruházási költségek tekintetében az FTTx-hálózatok kiépítése jelenti a legnagyobb terhet a szolgáltatóknak, tavaly mégis ez a terület növekedett a legnagyobb ütemben. Egy év alatt nagyjából 21 százalékkal bővült a piac, melynek legnagyobb szereplői sorrendben a DIGI, a Magyar Telekom és az Invitel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az optikai szegmens bővüléséhez hozzájárulhatott, hogy a mobiladat-szolgáltatások irányából egyre erősebb versenyre számítanak a szolgáltatók. Ráadásul a három legnagyobb piaci szereplő közül kettőnek egyáltalán nincs saját mobilszolgáltatása, a harmadik (a Magyar Telekom) pedig rövid távon nem érdekelt abban, hogy mobilszolgáltatásaival saját vezetékes üzletágának eredményeit rontsa.

Idén a fejlesztéseket némileg hátráltathatja a januártól fizetendő közműadó, melyet a távközlési vezetékek métere után kell fizetniük a telkóknak, ez azonban csak az újabb területek bekötésénél jelenthet problémát, jellemzően vidéki régiók, kistelepülések esetében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.