:

Szerző: Koi Tamás

2013. január 24. 09:16

Új vezetője van az állami mobilcégnek

Mától új vezérigazgató irányítja az MPVI Mobil Zrt.-t, azt a céget, melyet három állami tulajdonú vállalat azért hozott létre, hogy a tavalyi frekvenciaakciókon elnyert frekvenciákon beindítsa a mobilszolgáltatást Magyarországon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerda délutáni közleménye szerint új vezérigazgatója van az MPVI Mobil Zrt-nek, mely a kormányzat elképzelései és a tavaly lezárult frekvenciaaukció eredménye szerint mobilszolgáltatást kellett volna indítson még 2012 végén. Az új vezető, Kovács Zsolt a pénzügyi szektorból érkezett, szakmai múltja nem terjed ki a távközlés területére, ez azonban ebben az esetben nem feltétlenül jelent hátrányt. Szakértők szerint jó jel, hogy a negyedik mobilcég élére szakmai és nem politikai kötődésű vezetőt neveztek ki.

Kovács Zsolt 43 éves, közgazdász, tanulmányait a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának pénzügy szakán végezte. Az elmúlt két évtizedben vezetői pozíciókat töltött be a magyar pénzügyi szektor piacvezető cégeinél. Elnök-vezérigazgatóként öt éven keresztül irányította az ING Befektetési Alapkezelőt, az elmúlt két évben pedig ugyanezt a pozíciót töltötte be az ING Biztosító Zrt.-nél.

A vezetőt azután nevezték ki, hogy az MPVI tulajdonosi közgyűlése január 18-án elfogadta Kalmár István, az igazgatótanács elnöke, illetve Schmidt Pálnak, a cég vezérigazgatójának a lemondását. A két cégvezető lemondásáról már január elején megindultak a pletykák, akkor többen úgy vélték, hogy Kalmár és Schmidt lemondásának jelzésértéke van, és elsősorban arra lehet belőle következtetni, hogy a vállalat valójában már lemondott arról, hogy negyedik piaci szereplőként a Telenor, a Vodafone és a Magyar Telekom mellett mobilszolgáltatást indítson hazánkban.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az MPVI az ehhez szükséges frekvenciablokkokhoz hozzá is jutott egy évvel ezelőtt, a három másik mobilcég azonban eljárásjogi hibákra hivatkozva megtámadta a lezáró határozatot a bíróságon. A jogi eljárás még most is tart, február végén azonban várhatóan véget ér - ekkor dől el, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének lezáró határozatát végleg, teljes egészében, netán részleteiben hatályon kívül helyezi-e a Kúria.

Az új, szakmai vezető kinevezése arra utalhat, hogy az MPVI-nek a Kúria döntésétől függetlenül további tervei lehetnek a mobiltávközlési szektort illetően, ami jelentheti akár azt is, hogy a cég kész indulni egy esetlegesen megismételt aukciós eljáráson is, ahol a várakozások szerint új frekvenciákat is licitre bocsáthat az állam. Ezek közül a legértékesebb az úgynevezett digitális hozadék sáv lehet, melyen nagy lefedettségű mobiladat-hálózat építhető ki relatíve alacsony költségekkel. Egy új piaci belépő ezen a sávon biztosíthatna adatszolgáltatást, míg a hangszolgáltatást nemzeti roaming keretén belül vehetné igénybe versenytársaitól.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.