Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 22. 15:19

Az x86-os kiszolgálók többsége már virtualizált

Teljesen virtualizált és automatizált adatközpontot építenek a közepes és nagyvállalatok is egy új kutatás szerint. A hangsúly az alapszintű virtualizációs képességekről ennek megfelelően eltolódott az automatizálást elősegítő eszköztárak felé.

Az 51 százalékos érték óriási ugrást jelent, ugyanez a mutatószám egyetlen évvel ezelőtt még 38 százalékon állt, tehát 12 hónap alatt 13 százalékpontot emelkedett a virtualizált szerverek aránya, a virtualizációt használó szervezetek száma pedig ezzel párhuzamosan megduplázódott. A virtualizációs technológiák iránti érdeklődés továbbra sem lankad, a megkérdezettek kétharmada szerint cégük még nem érte el a virtualizáció szükséges szintjét. A felmérésben részt vevő összes szerver között az x86-os architektúrát használó egységek a teljes számítási kapacitás 80 százalékát tették ki, ezeknek már a többsége virtualizált - találta a 451 Research TheInfoPro felmérése.

Beindult a privát felhő

A felmérés szerint a nagyvállalatok többsége már gőzerővel építi saját automatizált adatközpontja (vagy másképp magánfelhője) alapjait, ez a korábban megszokottnál folyamatosan magasabb kiadásokat jelent a hálózat, a tárolók, a kiszolgálók és a szoftverek területén is. A felmérés "cloud-ready", vagyis teljesen automatizált-virtualizált, egységesen menedzselt adatközpontokat a vállalatok nem egyszerre építik ki, folyamatos befektetéssel nő ez a fajta infrastruktúra a korábbi rendszerek helyén.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ilyen rendszerek nagyfokú komplexitása miatt a vásárlók elsősorban az integrált, célgép-orientált, konvergens infrastruktúrát keresik, nagy hangsúlyt kap azonban, hogy az egyes komponensek ne egyetlen gyártótól származzanak. A felmérés szerint a Cisco és a vele dolgozó partnerek kapták a legtöbb említést.

Megvannak a következő évek hívószavai

A szoftveres termékek területén a figyelem már nem az (időközben általánossá és széleskörűvé vált) virtualizációs képességeken van, hanem az automatizációt elősegítő eszközökön, mint a szolgáltatáskatalógusok, felhasználásalapú jelentés és elszámolás, felügyeleti eszközök, scriptelhető, automatizálható erőforráskiosztás. Ezek komponensszintű megléte is szükséges ahhoz, hogy az adatközpont egészét megfelelően automatizálni lehessen - ezeket a képességeket keresik ma leginkább a nagy IT-vásárlók.

A mintában a Észak-Amerika és Európa közepes és nagy vállalatai vettek részt, a kérdőívek a 2012 decemberi állapotot tükrözik. A kutatás során az említett vállalatok szakembereivel és elsődleges döntéshozóival készítenek interjút.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról