:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 22. 12:39

Tengeralatti internetet kapott Kuba

Egyelőre csak bemenő forgalmat fogad első tengeralatti kommunikációs kábelén Kuba. A titokban bekapcsolt vezeték a műholdas adatforgalom egy részét váltja ki.

Fokozatosan lecserélheti elavult és magas késleltetésű műholdas internetes hozzáférését Kuba. A Renesys adatai szerint csendben munkába állt a Kuba és Venezuela között évek alatt kiépített tengeralatti optikai kábel, erre utal legalábbis a szigetországba irányuló forgalom új útvonala és a jelentősen alacsonyabb késleltetési idők.

Lassan készült

A tengeralatti kábel lefektetése nem zajlott titokban, Kuba és a "baráti" Venezuela állami kézben lévő telekommunikációs vállalatai 2007-ben jelentették be a projekt megtervezésének és végrehajtásának, az akkori tervek szerint az optikai csatlakozásnak 2009-re kellett volna üzembe állnia. A projekt azonban idővel komoly késéseket szenvedett, az információk szerint a kábel fizikailag csak 2011 februárjában érte el Kubát, az elmúlt két évben pedig a projekt állásáról semmilyen információ nem látott napvilágot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Renesys adatai szerint végül a múlt héten üzembe állhatott az ALBA-1 (Alternativa Bolivariana para los Pueblos de nuestra América - nyers fordításban Bolívar-féle alternatíva Amerikánk népeinek). Az internetes infrastruktúra monitorozására szakosodott cég adatai szerint a kubai adatforgalomban a három műholdas telekommunikációs szolgáltató (Tata, NewCom és Intelsat) mellett megjelent a Telefónica is szolgáltatóként. Az új kommunikációs forma jelentősen csökkentette a kubai adatforgalom késleltetését, a műholdas kapcsolat 650 ezredmásodperces jellemző adatáról 480 ms közelébe.

Egyelőre csak be

Ez utóbbi adat még mindig nagyon magasnak számít egy optikai kábel esetében, megfelelő implementáció esetén a 50 ms nagyságrendűnek kellene lennie a késleltetésnek a közeli helyszínekről. A Renesys magyarázata szerint úgy tűnik, egyelőre csak a Kuba felé áramló adatforgalom használja az új optikai kábelt, így az oda-vissza utat mérő késleltetési adat csupán az egyik úton élvez csökkenést. Egyelőre nem tudni, hogy az egyirányú optikai adatforgalom technikai hibára vagy tervezési problémára utal, az optikai kapcsolat fényében várhatóan hamarosan mindkét sáv a tengeralatti csatornára vált majd.

Az ALBA-1 hatalmas változást hozhat a kubaiak számára. Az új, nagy sebességű és alacsony késleltetésű kapcsolat birtokában Kuba kiterjesztheti saját állampolgárai számára az internethozzáférést - jelenleg az internetezés nem népszórakozás Kubában, részben az elképesztően drága hozzáférési tarifának: egy órás adatkapcsolat mintegy 6 dollárba kerül, ráadásul nem is mindenki számára érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.