Szerző: Koi Tamás

2013. január 22. 09:52

Befektetői optimizmus a BlackBerry 10 rajtja előtt

Az éves csúcs közelébe ért a kanadai Research in Motion részvényeinek árfolyama, miután egyre több elemző tekint optimistán a BlackBerryket gyártó cég új generációs mobil operációs rendszerének, a BlackBerry 10-nek a jövőjére.

Továbbra sem tett le a kanadai Research in Motion (RIM) az új generációs operációs rendszer, a BlackBerry 10 licencelésének lehetőségéről, valamint a hardvergyártó részleg teljes leépítéséről, derült ki Thorsten Heins elnök-vezérigazgató hétfői nyilatkozatából. A Die Weltben megjelent interjúban az éppen egy évvel ezelőtt kinevezett cégvezető a tőle szokásos optimizmussal és határozottsággal nyilatkozott az új platformról - az optimizmust azonban most már láthatóan a részvénypiacok és a média is osztja.

Heins a német lapnak adott interjújában közölte, a kanadai gyártó továbbra sem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a január 30-án debütáló BlackBerry 10 operációs rendszert licencelje más okostelefon-gyártóknak. Ezzel párhuzamosan nem került le terítékről az az ötlet sem, hogy a cég teljesen leszámol a hardvergyártással, mely jelenleg a legnagyobb költségterhet jelenti a vállalatnak.

Ezek közül egyébként egyik ötlet sem új, a RIM tavaly májusban, a cég legsötétebb időszakában bérelte fel a JPMorgan Chase & Co. és az RBC Capital Markets tanácsadókat a stratégiai irányok meghatározására. A fenti két opció - akárcsak a RIM egészének értékesítése - már akkor felmerült, a cég végül azonban Heins vezetésével egységes maradt, jóllehet jelentősen átszervezte működését és megvált dolgozóinak egy jelentős részétől.

Az egy éve kinevezett, német származású cégvezető az azóta eltelt időben többször is hangsúlyozta, hogy a RIM eltökélt abban, hogy az okostelefon-korszak indulása után ismét meghatározó szerepet töltsön be a piacon. A cég új operációs rendszere, a BlackBerry 10 a vállalat vezetőjének nyilatkozata szerint a leginkább időtálló megoldás lehet a piacon, a QNX-alapú rendszer ráadásul nem csak az okostelefon-szegmensben állhatja meg a helyét, hanem más iparágakban is. Heins példaként az autóipart hozta fel, ahol az "okos autók" jelentős része már most is a QNX valósidejű operációs rendszert futtatja.

Az átstrukturálás gondolata és az új operációs rendszerben rejlő perspektívák láthatóan a befektetőknek is tetszenek. Heins nyilatkozata után a RIM papírjainak árfolyama a Torontói Értéktőzsdén éves csúcsot döntött és az amerikai kereskedésben is várhatóan erősödik majd a papír, mely múlt pénteken 15,84 dolláron zárt - két dollárral az éves csúcs alatt. Ez még ugyanakkor így is jelentősen elmarad a RIM mindenkori csúcsától, melyet 2008 nyarán ért el a cég. Akkor 145 dolláron jegyezték a papírt New Yorkban.

a címlapról