Szerző: Folyó Gergely

2013. január 22. 09:12

Papírkönyvek nélkül nyitnak könyvtárat Texasban

San Antonióban olyan nyilvános könyvtár nyithatja meg a kapuit a nyár végén, amiben kizárólag e-bookokat olvashatnak és kölcsönözhetnek ki a látogatók. A másfél millió dolláros projektre kiegészítő megoldásként tekintenek a kezdeményezői.

A BiblioTech fantázianevet viselő nyilvános könyvtár nyár végén, legkésőbb ősszel nyitja meg a kapuit a texasi San Antonióban, a tervek szerint Bexar megye minden lakosa regisztrálhat majd, és igénybe veheti az intézmény szolgáltatásait. A könyvtár koncepciója, bár nem egyedülálló, mégis formabontó, a BiblioTechben ugyanis egyáltalán nem találkozhatnak nyomtatott könyvekkel a látogatók. Az ötlet Nelson Wolff, Bexar megyei bíró fejéből pattant ki, szerinte a BiblioTech elsősorban kiegészítő szerepet tölthet be a tradícionális könyvtárrendszer mellett.

Hazavihetik az e-book olvasókat

A könyvtártagok kizárólag e-bookok közül szemezgethetnek, kezdetben mintegy 10 ezer digitális kiadvány szerepel a kínálatban. Aki helyben olvasna, az 50 asztali számítógép, a 25 laptop vagy a 25 tablet valamelyikén teheti meg, de kölcsönözni is lehet, a könyvtár 100 e-book olvasóját kéthetes időszakokra vehetik ki a látogatók, de a saját eszközeikre is rátölthetik a kikölcsönzött könyveket. A BiblioTechben mindegyik könyv korlátlan mennyiségben kölcsönözhető, az üzemeltetőknek sem kell aggódniuk azok állapota miatt, és a szervezők szerint felesleges a hazavitt e-book olvasó ellopásán gondolkodni, mert nem csak a könyvtártagok neve és címe lesz nyilvántartva, de maga az eszköz is “meghal” a kéthetes kölcsönzési időszak lejártával.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A papírkönyv nélküli könyvtár infrastruktúrája ettől függetlenül költséges, és ha az e-bookok nem is szakadnak el, egy-egy tönkrement e-book olvasó vagy tablet javítása, illetve cseréje jelentős összeg lehet egy könyv megvásárlásához képest. A BiblioTech elindítása 1,5 millió dollárba kerülhet a becslések szerint, csak a 10 ezer e-bookhoz legalább 250 ezer dollárra lesz szükség. A könyvtárnak egy önkormányzati tulajdonban lévő épület ad majd otthont, ezzel sikerült némileg mérsékelni a kiadásokat. Azt még nem tudni egyelőre, hogy mely cégek felelnek majd a BiblioTech eszközparkjáért, a sajtótájékoztatón mindenesetre bemutatójelleggel Nook Simple Touch olvasókat használtak.

Volt már hasonló

Bexar megye törekvése kétségtelenül úttörő, viszont nem egyedülálló. San Antonióban mondhatni hagyománya van a digitális könyvtáraknak, a Texas Egyetem 2010 óta üzemeltet hasonló szolgáltatást, más városokban pedig a papírkönyvek mellett kölcsönözhetnek e-bookokat az érdeklődök. 2002-ben az arizonai Tucsonban indítottak papírmentes könyvtárat, öt évvel ezelőtt viszont az üzemeltetők papírkönyvekkel is bővítették a kínálatot a városközösség nyomására. 2011-ben a kaliforniai Newport Beach készült hasonló intézmény elindítására, de ott idő előtt leállították a projektet, szintén a helyiek ellenkezése miatt.

Noha a BiblioTech koncepciójában alapvető motívum, hogy az emberek a könyvtár épületében ülve olvassanak, tanuljanak és dolgozzanak, digitális könyvtár címén alternatív megoldások is születtek. A 3M tavaly jelentette be a Cloud Library szolgáltatást, amit a felhasználók a város különböző pontjain fellelhető kioszkokon keresztül érhetnek el, a könyvkatalógusból pedig egy alkalmazás segítségével tölthetik át a kiválasztott írásokat a saját eszközeikre. Az osztrák Klagenfurtban pedig a városszerte felmatricázott QR-kódok és NFC-címkék irányítják az érdeklődőket olyan weboldalakra, ahonnan szabadon hozzáférhető alkotásokat tölthetnek le. Érdekesség, hogy a szolgáltatás helyfüggő, így a rendőrségen például krimit találunk majd

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról