Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 21. 10:26

Alig használnak cloudot a magyar KKV-k

A magyar kis- és középvállalatok alig vesznek igénybe felhőszolgáltatásokat, az elterjedtségük legfontosabb gátját az ismeretek hiánya jelenti, derül ki a Magyar Telekom és az eNET közös kutatásából.

A magyar KKV-nak csak harmada hallott a cloud fogalmáról és alig több mint 3 százalékuk használja jelenleg, derül ki a Magyar Telekom és az eNET közös kutatásából. Ennek ellenére a felhőalapú szolgáltatásoknak van jövője Magyarországon is: a kis- és középvállalatok körülbelül 10 százaléka a közeljövőben tervezi ilyennek a bevezetését.

Keveset tudnak róla

Az eNET korábbi kutatásai szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások többségénél fontos szerepet játszik az informatika, a 10 PC-nél többel rendelkező vállalatok zöme saját szervert is használ, ennek üzemeltetését azonban külső szolgáltatóra szokta bízni. Egy friss felmérés szerint a magyar KKV-k többsége saját telephelyén üzemelteti a szerverét, mindössze 5 százalékuk vesz igénybe szerverelhelyezést vagy bérel szervert), de közel felüknél már külsős informatikai cég végzi a rendszer üzemeltetését. A saját szervert elsősorban levelezésre, állományok központi tárolására, valamint adatbázisok futtatására használják a cégek.

A 300 hazai kis- és középvállalat bevonásával végzett kutatás alapján a cloudszolgáltatások bevezetésének egyik fő akadályát az ismeretek hiánya jelenti Magyarországon. Az eNET által publikált adatok szerint a KKV-knak csak mintegy harmada hallott a cloudról és csak töredékük van tisztában az ebben rejlő lehetőségekkel és az elérhető szolgáltatásokkal (SaaS, PaaS, IaaS). A cloudot ismerő cégeknek is csak tizede vesz igénybe felhőszolgáltatást, ami az összes magyar KKV-nak mindössze 3 százaléka.

A leggyakoribb érvek a cloud mellett a használók körében

A használók szerint költséghatékony, a nem használók drágának tartják

A felhőszolgáltatások iránt nyitott vállalkozások jellemzően azok, melyek 20 főnél többet foglalkoztatnak, vagy fontos szerepet tölt be náluk az informatika. A cloudhasználók elsősorban a költséghatékonyságot emelik ki - az általános vélekedés szerint a felhős megoldás olcsóbb mintha házon belül végeznék el az adott feladatot, mert nem kell hozzá infrastruktúrát építeni vagy szakembert felvenni. Ezek az előnyök a jövőben tovább erősödhetnek az eNET szerint, miközben a felhőalapú szolgáltatásokkal szemben támasztott aggodalmak (biztonsági kockázatok, a megfelelő szolgáltatás hiánya vagy, hogy nagy szaktudást igényel) a szolgáltatások terjedésével, javulásával és esetleges szabályozásával enyhülnek majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cloudot elutasítók körében a leggyakoribb érv a szükség hiánya. A válaszadók mintegy 40 százaléka állította, azért nem vesz igénybe felhőszolgáltatást, mert a számára szükséges informatikai háttér már rendelkezésre áll -  számos KKV a cloudszolgáltatások megjelenése előtti korszakból örökölte szerverhasználatát, folyamataik nem ritkán a saját telephelyen üzemeltetett szerver meglétére építenek,  a cloud bevezetése esetükben komolyabb átszervezést igényelhet. A második és harmadik leggyakoribb érv a cloudhasználat ellen a magasnak vélt költség, illetve a biztonsági kockázatoktól való félelem.

A leggyakoribb ellenérvek a nem használók körében

Az eNET szerint azonban a jelenlegi alacsony használati arány ellenére a cloudszolgáltatásokat bevezetni kívánó KKV-k körülbelül tíz százalékos aránya és a legfejlettebb országok (USA, Nyugat-Európa) trendjei arra engednek következtetni, hogy a magyar cégek közt is növekedni fog a felhőalapú szolgáltatások használatának aránya.

a címlapról