Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 18. 14:25

Majdnem leállt a Sharp az iPad-kijelzők gyártásával

Nem csak az iPhone utáni kereslet fulladt ki iparági források szerint, a nagyobb iPad alkatrészeire vonatkozó megrendeléseket is drasztikusan visszavágta az Apple. A beszállító Sharp szinte leállt a 9,7" kijelzők gyártásával.

A leállás közelébe kerültek azok a gyártósorok, amelyeken a Sharp a nagyobb (9,7 hüvelykes) iPad kijelzőjét készíti - jelenti a Reuters iparági forrásokra hivatkozva. A Kamejama városában található gyár kivitele a tervezett kapacitás kis töredékére esett vissza, miután az Apple drasztikusan visszavágta az alkatrészre vonatkozó megrendeléseket. A Reuters forrásai szerint a gyár jelenleg minimum kapacitáson üzemel.

Az Apple december közepén az iPhone egyes alkatrészeire vonatkozó megrendeléseket is drámaian csökkentette, nem csak a hagyományosan nagy volument produkáló negyedik negyedévhez képest, hanem az első negyedévre előzetesen leadott megrendelésekhez képest is. Ezt leginkább az magyarázhatja, ha a karácsonyi szezonban nem fogyott a tervezettnek megfelelő mennyiségű okostelefon, így az első negyedévben a gyártókapacitás visszafogása és a raktárkészletek kisöprése mellett döntött a cupertinói cég.

iPad-eladások (millió darab)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az iPaddel kapcsolatban ugyanakkor nem tudni, hogy az előzetesen leadott megrendelésekhez képest csökkentette-e alkatrészigényét az Apple, vagy csupán a negyedik negyedévhez képest - ez utóbbi ugyanis normális szezonális hatásnak minősülne, amelyet mind a befektetők, mind az Apple a normális üzletmenet részének tart.

Az Apple nagy iPadje iránti keresletet ugyanakkor számos tényező csökkenthette. Egyrészt megjelent az iPad mini, amely egyes elemzők szerint az első negyedévben az összes Apple-tablet 60 százalékát is kiteheti, ezzel alaposan belemar a nagyobb tablet piacába. De a keresletet csökkentheti a tabletek lassabb cserearánya is - a felhasználók a tableteket várhatóan jóval hosszabb ideig használják, mint az okostelefonokat, hasznos élettartamukban a tabletek inkább a PC-kre hasonlítanak, mint a telefonokra. Ha ez a feltételezés igaz, akkor az iPad félelmetes ütemű adoptációs rátája visszaüthet: egyszerűen aki már akart iPadet, az vett már, a következő hasonló vásárlásra pedig évek múlva keríthet sort.

Ezekhez a tényezőkhöz képest szinte elhanyagolható a versenytársak piaci szerepe. A nagy versenytársnak kikiáltott Microsoft Surface rendkívül gyenge eladásokat produkált, mintegy egymillió darab fogyott belőle. Nagyobbat kaszálhatott a Google-ASUS kooperációban készülő Nexus 7, az Amazon Kindle Fire család illetve a Samsung változatos Galaxy tabletjei, amelyek árban és képességben is felvették a versenyt az Apple tabletjével, az androidos tabletes alkalmazások száma is minősége azonban egyelőre messze elmarad attól.

a címlapról