Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 18. 14:25

Majdnem leállt a Sharp az iPad-kijelzők gyártásával

Nem csak az iPhone utáni kereslet fulladt ki iparági források szerint, a nagyobb iPad alkatrészeire vonatkozó megrendeléseket is drasztikusan visszavágta az Apple. A beszállító Sharp szinte leállt a 9,7" kijelzők gyártásával.

A leállás közelébe kerültek azok a gyártósorok, amelyeken a Sharp a nagyobb (9,7 hüvelykes) iPad kijelzőjét készíti - jelenti a Reuters iparági forrásokra hivatkozva. A Kamejama városában található gyár kivitele a tervezett kapacitás kis töredékére esett vissza, miután az Apple drasztikusan visszavágta az alkatrészre vonatkozó megrendeléseket. A Reuters forrásai szerint a gyár jelenleg minimum kapacitáson üzemel.

Az Apple december közepén az iPhone egyes alkatrészeire vonatkozó megrendeléseket is drámaian csökkentette, nem csak a hagyományosan nagy volument produkáló negyedik negyedévhez képest, hanem az első negyedévre előzetesen leadott megrendelésekhez képest is. Ezt leginkább az magyarázhatja, ha a karácsonyi szezonban nem fogyott a tervezettnek megfelelő mennyiségű okostelefon, így az első negyedévben a gyártókapacitás visszafogása és a raktárkészletek kisöprése mellett döntött a cupertinói cég.

iPad-eladások (millió darab)

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az iPaddel kapcsolatban ugyanakkor nem tudni, hogy az előzetesen leadott megrendelésekhez képest csökkentette-e alkatrészigényét az Apple, vagy csupán a negyedik negyedévhez képest - ez utóbbi ugyanis normális szezonális hatásnak minősülne, amelyet mind a befektetők, mind az Apple a normális üzletmenet részének tart.

Az Apple nagy iPadje iránti keresletet ugyanakkor számos tényező csökkenthette. Egyrészt megjelent az iPad mini, amely egyes elemzők szerint az első negyedévben az összes Apple-tablet 60 százalékát is kiteheti, ezzel alaposan belemar a nagyobb tablet piacába. De a keresletet csökkentheti a tabletek lassabb cserearánya is - a felhasználók a tableteket várhatóan jóval hosszabb ideig használják, mint az okostelefonokat, hasznos élettartamukban a tabletek inkább a PC-kre hasonlítanak, mint a telefonokra. Ha ez a feltételezés igaz, akkor az iPad félelmetes ütemű adoptációs rátája visszaüthet: egyszerűen aki már akart iPadet, az vett már, a következő hasonló vásárlásra pedig évek múlva keríthet sort.

Ezekhez a tényezőkhöz képest szinte elhanyagolható a versenytársak piaci szerepe. A nagy versenytársnak kikiáltott Microsoft Surface rendkívül gyenge eladásokat produkált, mintegy egymillió darab fogyott belőle. Nagyobbat kaszálhatott a Google-ASUS kooperációban készülő Nexus 7, az Amazon Kindle Fire család illetve a Samsung változatos Galaxy tabletjei, amelyek árban és képességben is felvették a versenyt az Apple tabletjével, az androidos tabletes alkalmazások száma is minősége azonban egyelőre messze elmarad attól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról