Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 17. 17:14:00

Vitatja a bukott antivírus-tesztet a Microsoft

Nem tükrözi a felhasználókra leselkedő valódi veszélyeket az AV-TEST által tesztelésre kiválasztott minta - védekezik a Microsoft a bukott verseny után.

Visszautasítja a Microsoft az AV-TEST Institute által elvégzett összehasonlító vírusirtó-teszt eredményét, amelyben a Security Essentials elégtelen minősítést kapott és egyedüli versenyzőként megbukott a teszten. A rendkívül kellemetlen eredményt követően a Microsoft alapos vizsgálatba fogott, ennek eredményét hozta most nyilvánosságra. Szerinte a teszteléshez használt minták elsöprő többségében olyan kártevőket tartalmaznak, amelyekkel a felhasználók egyáltalán nem találkoznak, így teljesen irrelevánsak egy ilyen összevetés szempontjából.

Mint arról a HWSW is beszámolt, az AV-TEST Institute december elején elkaszálta a Microsoft Security Essentials (és a megegyező motort használó) Forefront biztonsági alkalmazást. A tesztelők szerint a redmondi szoftverház terméke alacsony felismerési arányt mutatott a vadonatúj, illetve a közelmúltban feltűnt kártevők között, előbbiek 28 százalékát, utóbbiak 9 százalékát engedte át a tesztelt szoftver - az általánosan előforduló kártevők mindegyikét azonosította a Security Essentials. A tesztelést végző intézet mind az új, mind a nemrég feltűnt kártevők detektálását értékelhetetlennek tartotta, így a védelem kategóriában a Microsoft terméke az elérhető 6 pontból csak 1,5 pontot szerzett, a teszten pedig megbukott.

Vitatható eredmény?

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Microsoft a teszt után alaposan megvizsgálta a mintákat és arra a következtetésre jutott, hogy az nem tükrözi hűen a mindennapi felhasználókra leselkedő veszélyeket. A szoftverház adatai szerint a teszten fel nem fedezett kártevőkkel a felhasználóknak mindössze 0,0033 százaléka találkozott, ekkora lehet a Security Essentials által védtelenül hagyott számítógépek aránya. A Microsoft vitatja a nemrég feltűnt kártevők 216 ezer elemű halmazát is, ezeknek ugyanis mindössze hat százaléka fordult elő vadon is a saját telemetriai adatai szerint. Ez az arány nem nőtt azután sem, hogy a megfelelő aláírásokat integrálták, a kártevőket ezután sem találták a felhasználók gépein.

A Microsoft szerint ezzel az AV-TEST pontosan abba a hibába esett, amelyet az androidos összehasonlító tesztek kapcsán az intézet maga is felvetett az AVAR 2012-es konferencián tartott prezentációjában, a minta kiválasztása ugyanis a redmondiak szerint egyszerűen nem tükrözi azokat a valós veszélyeket, amelyekkel a felhasználók egyáltalán találkoznak.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 04:14

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.