Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 17. 17:14

Vitatja a bukott antivírus-tesztet a Microsoft

Nem tükrözi a felhasználókra leselkedő valódi veszélyeket az AV-TEST által tesztelésre kiválasztott minta - védekezik a Microsoft a bukott verseny után.

Visszautasítja a Microsoft az AV-TEST Institute által elvégzett összehasonlító vírusirtó-teszt eredményét, amelyben a Security Essentials elégtelen minősítést kapott és egyedüli versenyzőként megbukott a teszten. A rendkívül kellemetlen eredményt követően a Microsoft alapos vizsgálatba fogott, ennek eredményét hozta most nyilvánosságra. Szerinte a teszteléshez használt minták elsöprő többségében olyan kártevőket tartalmaznak, amelyekkel a felhasználók egyáltalán nem találkoznak, így teljesen irrelevánsak egy ilyen összevetés szempontjából.

Mint arról a HWSW is beszámolt, az AV-TEST Institute december elején elkaszálta a Microsoft Security Essentials (és a megegyező motort használó) Forefront biztonsági alkalmazást. A tesztelők szerint a redmondi szoftverház terméke alacsony felismerési arányt mutatott a vadonatúj, illetve a közelmúltban feltűnt kártevők között, előbbiek 28 százalékát, utóbbiak 9 százalékát engedte át a tesztelt szoftver - az általánosan előforduló kártevők mindegyikét azonosította a Security Essentials. A tesztelést végző intézet mind az új, mind a nemrég feltűnt kártevők detektálását értékelhetetlennek tartotta, így a védelem kategóriában a Microsoft terméke az elérhető 6 pontból csak 1,5 pontot szerzett, a teszten pedig megbukott.

Vitatható eredmény?

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft a teszt után alaposan megvizsgálta a mintákat és arra a következtetésre jutott, hogy az nem tükrözi hűen a mindennapi felhasználókra leselkedő veszélyeket. A szoftverház adatai szerint a teszten fel nem fedezett kártevőkkel a felhasználóknak mindössze 0,0033 százaléka találkozott, ekkora lehet a Security Essentials által védtelenül hagyott számítógépek aránya. A Microsoft vitatja a nemrég feltűnt kártevők 216 ezer elemű halmazát is, ezeknek ugyanis mindössze hat százaléka fordult elő vadon is a saját telemetriai adatai szerint. Ez az arány nem nőtt azután sem, hogy a megfelelő aláírásokat integrálták, a kártevőket ezután sem találták a felhasználók gépein.

A Microsoft szerint ezzel az AV-TEST pontosan abba a hibába esett, amelyet az androidos összehasonlító tesztek kapcsán az intézet maga is felvetett az AVAR 2012-es konferencián tartott prezentációjában, a minta kiválasztása ugyanis a redmondiak szerint egyszerűen nem tükrözi azokat a valós veszélyeket, amelyekkel a felhasználók egyáltalán találkoznak.

a címlapról