Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 18. 11:33

Hárommillió fejlesztő használ GitHubot

A GitHub felhasználóinak száma átlépte a hárommilliós határt, ami jelentős eredmény a kollaboratív alkalmazásfejlesztés területén. A GitHub a világ legnagyobb nyílt forrású fejlesztői közössége, ahol az iOS, Android és Windows Phone is jól megfér egymás mellett.

A GitHub egy webes szolgáltatás szoftverfejlesztési projektek számára, ami a saját, “Git” nevű verziókezelő rendszert használja. Az ingyenes fiókokkal kezelt kódok mindenképp nyílt forrásúak lesznek, de elérhetők fizetős csomagok is a privát, zárt projektek számára.

A vállalkozást 2008-ban alapították San Franciscóban, de már 2011-re a legnépszerűbb és legnagyobb nyílt forrású kódraktárrá vált. A cég 2012-ben 100 millió dolláros tőkebefektetést kapott, a fejlődés és növekedés a következő időszakban valószínűleg még látványosabb lesz. Már jelenleg is számtalan funkciót kínál az oldal, kezdve a személyes feedektől, podcastokon és statisztikai modulokon át a részletes wiki-ig és az analitikai platformig.

Gyors növekedés

Az első egymillió felhasználót 2011 szeptemberére sikerült elérni, utána viszont kevesebb mint egy év kellett a második millióig, ami tavaly augusztusra lett meg, a harmadik millióig pedig már csupán 5 hónap telt el. A becslések szerint a következő 12 hónapban ez a szám kétszeresére vagy akár háromszorosára nőhet, s könnyen előfordulhat, hogy a fejlesztők számára egy szinte “kötelező”, megkerülhetetlen elemmé válik a GitHub használata világszerte. Az üzenet egyébként világos és konstruktív: minden fejlesztő sokkal jobb minőségű munkát tud kiadni a kezéből, ha kihasználja a szakmai közönség erejét. Bármilyen esetben, akár komoly problémákkal való szembesüléskor is gyorsan lehet megoldást találni, el lehet kerülni a felesleges köröket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A rendszer pedig láthatóan működik, hiszen nem csak 3 millió regisztrált felhasználót tud felmutatni az oldal, hanem közel 5 millió hosztolt kódot, projektet is. A közös munka, kollaboriáció, tudásmegosztás a legfontosabb dolog lehet a jövőben a technológiai szektorban. A GitHub ennek egyik élharcosa, ami előrevetíti, hogy a cég tovább mélyíti pozícióját a szakmán belül, s a jövőben is özönleni fognak ide a fejlesztők.

Akadtak persze nehézségek is, 2012-ben viszonylag gyakran szenvedett el leállásokat év vége felé. Nyilván a hirtelen terhelésnövekedésre nem volt kellőképp felkészülve a rendszer, előfordult, hogy egy egész napon keresztül nem volt elérhető a szolgáltatás. A fejlesztések azonban folynak, a tőkebefektetés után elkezdődött a Gist nevű kódmegosztó rész újraírása, készült új Mac alkalmazás és egy tréningközpont fejlesztése is elindult. A GitHub klasszikus bázisa a startup fejlesztők, lelkes amatőrök, adott esetben hackerek voltak, de mostanra már a legnagyobb növekedést a nagy szervezetekben dolgozó fejlesztők csoportja adja.

a címlapról