Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 17. 09:27

Superweek: San Francisco a Mátrában

Idén januárban is webanalitikai fellegvárrá változik Galyatető, a Superweek programja 2013-ban is ütős lett. Találkozhatunk szakértő előadókkal az USA-ból, Dániából, Izraelből, Franciaországból. A fő vendég John Mueller, a Google vezető webes trendelemző munkatársa.

A keresés, forgalomelemzés és tervezés évről-évre fontosabbá válik, s idő közben az asztali webes környezet mellett felnőtt a mobilweb, a mobil app világa is és cseppet sem lassulnak a folyamatok. Mérni is analizálni kötelező, ha valaki üzletet visz és nem csak szórakozik a digitális világban. Sajnos még mindig sokan hiszik azt, hogy a SEO egyet jelent az eszetlen versengéssel a jobb Google találati listás helyezésért. Nyilván az is fontos, hogy az interneten bolyongó célcsoportba tartozó netezőket valahogy a webshopba csábítsa a kereskedő, de bármilyen felületről, webes kereskedelemről, médiumról, szolgáltatásról vagy játékról van szó, a felhasználó megismerése, kiismerése, irányítása, célba juttatása és megtartása kritikus.

Nemzetközi top analitikai szakértők Galyatetőn

A nem csak Magyarországon, de Európában is különlegesnek számító Superweek konferencia ezeket a területeknek a szakértőit hozza össze ismét. A korábbi évekhez hasonlóan a program középpontjában a terület egyik legfontosabb eszköze, a Google Analytics áll - Scott H. Herman, a GA Premium implementációval foglalkozó globális vezetője mutatja be a ma elérhető legmagasabb színvonalú finomságait. A résztvevők bepillantást nyerhetnek a webes ipar legnagyobb szolgáltatóinak világába.

Kissé kézzelfoghatóbb, itthon is hasznosabb tudást jelent majd a szintén a Google központból érkező, webes optimalizálással foglalkozó Jesse Nichols, aki a tavaly év végén debütáló Universal Analytics rejtelmeibe vezet be. Az új mérési szisztéma eltér a korábbi alapelvektől és a felhasználó központú mérésből indul ki. Tanulságos és gondolatébresztő előadásra számíthatunk. A Google színeiben újra itt lesz a svájci központból Gary Illyés, aki a crawlerek működésével kapcsolatban tart előadást. Idén a tipikus rossz manőverek állnak a középpontban, amiket érdemes kihagyni, ha valaki szeretné felszínen tartani webes felületeit a keresőben.


A 2012-es Superweek fő előadói, Nick Mihailovski, Caleb Whitmore, Justin Cutroni

A háromnapos esemény egy nyolcórás analitikai tréninggel kezdődik, amit Julien Coquet, a Digital Analytics Association francia vezetője celebrál. Az egész napos fejtágításon fontos szerepet kapnak az online és offline adatokra alapozott analatikai célok, üzleti indikátorok. A résztvevők megtanulhatják hogyan kell célokat definiálni és azokból hogyan lesznek teljesítmény mérésre alkalmas jelzések. Ezen felül a webanalitikai riportelemzés rejtelmeibe is belegázolhatnak a hallgatók, a nap folyamán az adattáblák értelmezésére, az értékes részek kiemelésére tanít a szakértő, illetve délután az egyedi riportkészítés és a fejlett funkciók helyes használata is terítékre kerül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kampánytervezők, márkamenedzserek sem maradnak tartalom nélkül, az izraeli Yehoshua Coren a PPC kampányoptimalizálás csúcsait mutatja be, Phil Pearce pedig amellett, hogy egyik nap az Adwords kezelés során segít pénzt spórolni a hirdetőknek, bemutatja a “Black Hat” analitikát is, persze csak ismeretterjesztő céllal. Kristoffer Ewald, a dániai Netbooster képviselője pedig az észak-európai régióban gyűjtött sok éves tapasztalat alapján beszél majd a nagy volumenű és kritikus mérések nehézségeiről.

Friss tudás

A konferencián a szakma legfrissebb tudásanyaga összpontosul, Bánóczy Zoltán főszervező szerint a résztvevők körülbelül 4-5 hónapnyi versenyelőnyt tudhatnak magukénak, körülbelül ennyi időbe kerül, mire a szakértői blogok, szaklapok és a mainstream szakma berkein belül is lecsapódik, kikristályosodik a csúcsszakértők, és a Google dolgozók által már most is látható képlet. A klasszikus témák mellett több teret kap idén a Big Data, a mobilos, okostelefonos igények és általában az adatközpontú kultúra, amiről Tóth Zoltán, a Prezi.com szakértője beszél majd.

A háromnapos rendezvény 2013-ban már teljesen angol nyelvű, ami az előadásokat illeti, ami azt is jelenti, hogy az egyébként magyar anyanyelvű előadók is angolul prezentálnak a jelentősebb regionális érdeklődés miatt. A napközbeni tömény fejtágítás után este egészen másfajta “log-ok” kerülnek középpontba, a rendezvény egyik kötelező elemévé vált tábortűz mellett lehet személyesen is beszélgetni az előadókkal, szakértőkkel. A január 22-24 közötti rendezvény teljes programja és a további részletek a Superweek.hu oldalon találhatóak. A HWSW idén is részt vesz a konferencián, egy-egy kiemelt téma feldolgozása jövő héten a web rovatban olvasható lesz majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról