:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 16. 15:58

Tabletté alakítható az ASUS új noteszgépe

A CES-en mutatta be Transformer Book nevű számítógépét az ASUS. Egy Ivy Bridge processzorra épülő, tabletté alakítható noteszgépről van szó, amely februártól Magyarországon is kapható lesz.

A tajvani vállalat elsőként a tabletpiacon honosította meg a Transformer nevet és kialakítást: a koncepció lényege, hogy a gépet tabletként és a dokkolható billentyűzettel noteszgépéként egyaránt lehet használni. Az első Transformer modellek Androidot futtattak, most a koncepciót a windowsos világba is elvitte a cég, megszületett a Transformer Book TX300.

A Windows 8-at futtató, 13,3 hüvelykes full HD IPS érintőkijelzővel rendelkező notebook billentyűzetét le lehet választani, így a gép tabletként is használható. A hardveres alapokat Ivy Bridge generációs Intel Core i5-3317U vagy Core i7-3517U processzor adja, amelyhez 4 gigabájt DDR3 memória és 128 gigabájtos SSD csatlakozik. A kijelzőt is tartalmazó tablet 950 grammot nyom, mivel egy 38 Wh kapacitású akkumulátor kapott benne helyet - ezzel órákon át használható tablet módben a készülék, pontos adatok persze a futtatott alkalmazástól, a kijelző fényerejétől, a bekapcsolt vezeték nélküli hálózattól is függenek.

A Transformer Book TX300, hasonlóan androidos társaihoz, egy különálló, dokkolható billentyűzetet is tartalmaz, amelyet háttérvilágítással is elláttak. A billentyűzetben is van akkumulátor, 23 Wh kapacitású, vagyis bedokkolt állapotban összesen 51 Wh akkumulátoros kapacitással gazdálkodhat a felhasználó, ami korábbi, hasonló konfigurációs gépekkel szerzett tapasztalataink szerint 6-7 órára is elegendő lehet. A dokkban helyet kapott egy mechanikus merevlemez is, így a tabletben található gyors SSD mellett nem kell lemondani a nagy háttértár-kapacitásról sem: modelltől függően 350 vagy 500 gigabájtos a HDD.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A csatlakozókkal sem bántak szűkmarkúan az ASUS-nál, de a tabletre a microSD kártyaolvasó, a microHDMI kimenet és a tápcsatlakozó mellett sajnos nem jutott hely USB-aljzatnak, azok a billenyzűzetre kerültek - igaz, itt rögtön kettő is van belőlük, ráadásul USB 3.0 szabványúak. Emellett  található itt teljes méretű SD-aljzat, mini DisplayPort, valamint gigabites Ethernet-csatlakozó is.

Az ASUS Transformer Book TX300 február második felétől lesz kapható hazánkban a cég magyarországi képviseletének tájékoztatása szerint. Az ajánlott végfelhasználói ár a Core i5-ös konfiguráció esetében 370 ezer, míg az i7-es változat esetében 390 ezer forint. A Transformer Book családnak a T300 az egyetlen tagja jelenleg, de nem lennénk meglepve, ha a jövőben további, hasonló kialakítású gépek érkeznének az ASUS-tól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.