:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 15. 14:57

Így ösztönzi a fejlesztőket a Microsoft és a RIM

Idén a Google Play Store és az Apple App Store számszerű csatája már érdektelen, hiszen a 800 ezres darabszámot is elhagyták már. A két nagy platfomon ma már sokkal inkább a minőség a kérdés, sőt, a követő platformoknál is gyorsan átfordulhat a statisztikák kergetése értékkeresésbe.

A Windows Phone alkalmazás-piactere mostanra benépesült, s a felhasználók és fejlesztők felé is pozitívan kommunikálható 150 ezres app-szám megnyugtató lehet. A probléma mindössze annyi, hogy ezt a számot nem úgy sikerült elérni, hogy a csúcsalkalmazások fejlesztői egymást taposták, hanem a szponzorált, dotált nagy címek mellett a tölteléket a különböző ösztönzőprogramokra beöntött, többségében értéktelen darabok jelentik. A Microsoft számára jól jönne, ha szaporodnának azok az alkalmazások is, amikre a felhasználók felkapják a fejüket.

Sok /= jó

Néhány évvel ezelőtt a szakmai közvélekedés az volt, hogy a long tail kielégíti a sokféle felhasználó sokféle igényeit, ezért az az üdvös, ha egy alkalmazás-piactéren a lehető legtöbb app érhető el. Mostanra azonban kiderült, hogy a sokszínűség a már meglévő felhasználók számára fontos és megtartó erejű, de az új tagok vonzásához már nem elég: a platformválasztás előtt állók többnyire azt vizsgálják, hogy a kritikus, jól ismert alkalmazások és szolgáltatások elérhetőek-e, illetve azt, hogy a kiemelt appok mit kínálnak, mennyire jó minőségűek.

A minőséget szeretné erősíteni a Microsoft a legújabb, immár sokadik alkalmazásfejlesztői ösztönzőjével, a “Next App Star” versennyel, amit tegnap indított útnak. A regisztrált fejlesztők  március 5-ig jelentkezheznek a versenybe bármilyen, már létező, a piactéren elérhető alkalmazással. Ezt követően egy nem látható szelekció zajlik le, aminek a kimenete 64 döntős alkalmazás - ezek közül viszont már a közönség választja ki a végső győzteseket.

A díjazottak több ezer dollár értékben kaphatnak a ajándékokat, például Nokia Lumia 920 készüléket vagy éppen egy éves Dev Center előfizetést. A győztes alkalmazás pedig azonnal bekerül a Microsoft amerikai tévéhirdetéseibe, amivel jelentős, a kis fejlesztők számára egyébként elképzelhetetlen vizibilitást szerezhet. A verseny nyilvános minden fejlesztő számára, legyen az nagy cég, startup vagy akár hobbiprojekt. A Microsoft rendszeresen indít kisebb-nagyobb versenyeket egyes területek népszerűsítésére még Magyarországon is, akár mobilos, akár HTML5, akár egyéb témában. Az Apple esetében ilyenekre nem volt példa, a Google viszont a kezdetekkor szintén turbózta a fejlesztői érdeklődést a platformja iránt ilyen eszközökkel.

Minden átportolt app 100 dollárt ér

Ugyanezt teszi most az új BB10 platformjának késésével a húrt túlfeszítő RIM is. Mivel az új operációs rendszerre kiválóan portolhatóak az androidos appok, ezért a gyártó a fejlesztői közösséget a “Port-A-Thon” fedőnevű akcióival bombázza, aminek során különböző, viszonylag értékes és kézzelfogható jutalommal veszi rá az Androidra alkalmazást készítőket, hogy hozzák át termékeiket a még meg sem jelent Blackbery 10-re is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Azok, akik legalább 1, de maximum 20 fizetős alkalmazást hoztak be, azok apponként 100 dollárt kapnak, akik pedig legalább 5 appot hoztak, azok részt vesznek egy sorsoláson is, ahol 250 limitált szériás Blackberry 10 eszköz talál gazdára. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy fejlesztőként regisztráljon valaki a Blackberry Worldben, igényeljen aláírási kulcsokat. A részvétel további feltétele, hogy az illető Blackberry Playbook OS-re, vagy Blackberry 10 OS-re jelentkezzen be, a korábbi verziókra nem vonatkoznak az ösztönzők.

A Port-A-Thon utolsó köre éppen ezen a héten kezdődik, január 18-án amerikai keleti parti idő szerint délben, s az azt követő 36 órában lehet appokkal jelentkezni. Az előző körben két nap alatt 15 ezer alkalmazást neveztek be az ügyes fejlesztők, ami nem rossz kezdés. Az új operációs rendszer január 30-án startol el, s ha a héten kezdődő akció is sikeres, akkor további 5000 programmal bővülhet a lista, ugyanis a 100 dolláros kifizetések összesen félmillió dollárban vannak maximálva. A webes regisztráció a Blackberry fejlesztői oldalon érhető el, az appokat pedig a Blackberry World Vendor Portál felületén kereszül kell feltölteni a megadott időben. További információk és a részletes feltételek a hivatalos fejlesztői blogon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.