:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 15. 12:59

Beszélgethetünk a Chrome böngészővel

A Google hangfelismerője látványos fejlődést produkált az elmúlt 1-1,5 évben, akár magyar nyelven is viszonylag jól működik. Igaz ez akkor is, ha viszonylag kevés élethelyzetben használjuk a most még csak mobilon élő technológiát.

A Google egyre kevésbé korlátozza szolgáltatásait platformok között, így a beszédfelismerésnek sem kell beragadnia az Androidba. Glen Shires, a Google szoftvermérnöke és beszédspecialistája tegnapi blogbejegyzésében bemutatta a Chrome böngésző új API-ját, amivel a fejlesztők bármilyen webes alkalmazásba integrálhatnak hangfelismerést.

A Web Speech API segítségével bármilyen weboldal vagy webes alkalmazás élhet az Android szövegbevitelénél is működő hangfelismeréssel. Ennek segítségével akár dokumentumokat is lehetne diktálni, navigálni lehetne az alkalmazások menüiben, de akár hangalapú játékok, mondjuk kvízek is használhatók vele. A Google keresőoldalán és néhány egyéb hivatalos felületen a hangfelismerés eddig is elérhető volt, de külső weboldalak nem használhatták azt.

Hello, böngésző!

Az új API számtalan interaktív lehetőséget ad hozzá a böngésző meglévő funkcionalitásához. A JavaScript-alapokon nyugvó API-t bármelyik fejlesztő szabadon használhatja. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Google Voice még egy plusz bemenetet kap, s a statisztikai alapon fejlődő, tanuló algoritmus még nagyobb tempóban javulhat, hiszen nem csak a mobilos szövegbevitelkor kap mintákat, hanem asztali böngészőből, egy egészen új kontextusban is.

Az API jelenleg még kísérleti fázisban van, de minden béta csatornás Chrome böngésző már tartalmazza, 6-12 hét múlva pedig valószínűleg a végleges verziókba is bekerül. Az API elsősorban az egyszerű szövegbevitelt támogatja, azaz az objektum hívása után a rögzítés és a felismerés elkezdődik, s amint a felhasználó abbahagyja a beszédet, a felismerés befejeződik. Bár ez egy kapcsolóval átállítható folyamatossá, így akár hosszas diktálást is lehet engedélyezni egy egyszerű script beépítésével.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kód implementálásához szükséges tudnivalók, illetve egy használható, élő példa megtalálható a HTML5rocks aprólékos bejegyzésében, az eredeti bejegyzés pedig a Chrome blogon itt érhető el. Ha valaki csak ki szeretné próbálni, akkor a hivatalos, egyszerű szövegmezős bevitelt példázó demo oldalon megteheti.

Más Chrome újdonságok

A 26-os verziójú Chrome bétában egyébként további érdekes változtatások is helyet kaptak: A Google letiltott a Windows verzióban néhány kiegészítőt, amiket külső alkalmazások adtak hozzá a böngészőhöz, többnyire úgy, hogy a felhasználót erről elfelejtették értesíteni. A Google szintén titokban el is távolítja ezeket. Eredetileg a Google szándéka az volt, hogy a webappok telepítésekor lehetőséget ad a fejlesztőknek arra, hogy hasznos kiegészítőket is beemeljenek, de túl sokan éltek vissza a lehetőséggel és installáltak haszontalan, de néhány esetben akár rosszindulatú kiegészítőket is. A Google ezeket most letiltja, de minden esetben megjelenít egy értesítést erről, s a felhasználó, ha mégis ragaszkodik a potyautashoz, akkor újra engedélyezheti azt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.