:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 15. 13:49

Frissítette bébi-VMAX tárolóit az EMC

Felújította tavaly május végén bemutatott VMAX 10K tárolóját az EMC, a család belépő modellje számos funkciót megkapott a nagyobb modellektől. A VMAX-família új szoftvert is kapott.

Alapos frissítést kapott az EMC legolcsóbb VMAX családja, a 10K - jelentette be a gyártó. A 10K valódi belépő modellnek számít a VMAX családban, az eladások 30 százaléka olyan vevőkhöz tartozik, amelyeknek ez az első VMAX-vásárlásuk, a jövőben pedig nagyobb eséllyel vásárolnak újabb 10K-kat vagy kezdenek felfelé vándorolni a létrán a 20K vagy a 40K felé. A 10K fontos szerepét az EMC is pontosan érzékeli, ezért a vevők csábítása érdekében a nagyobb modellek bizonyos funkcióit immár a "bébi-VMAX" is megkapta.

Felnőtt a nagyokhoz a VMAX 10K

A nagyobb gépekből leköltözött a 10K családba is a lemezeken nyugvó adatok titkosítása (data at rest encryption, D@RE), ami sok, erősen szabályozott iparág (kormányzat, egészségügy, bankszektor) számára teheti érdekessé az olcsóbb VMAX-okat. A tároló AES256 titkosítást használ és FIPS-140-2 minősítéssel rendelkezik, beágyazott és külső kulcsokat egyaránt támogat. Az EMC szerint a titkosításért nem kell teljesítménnyel fizetni, minden bizonnyal a Xeon processzorokba épített hardveres titkosítási utasításoknak (AES-NI) köszönhetően.

Szintén a 20K és a 40K felől érkezett a Federated Tiered Storage, amellyel akár más gyártóktól származó tárolók is bevonhatóak a rétegezésbe, illetve az új szoftver már támogatja a T10 Data Integrity Field szabványt is (a 20K és 40K esetében is). Újdonság, hogy 10K házát felkészítették szekrények használatára is, így a rackek vegyesen is megtölthetőek különböző gyártóktól származó tárolóelemekkel - a megcélzott konszolidált környezetek igényeinek megfelelően. Mivel a titkosítást a rendszer a VMAX platform szintjén végzi, így a D@RE más gyártók tárolóira is kiterjeszthető.

A VMAX 10K már támogatja a 2,5 hüvelykes SAS meghajtókat is (15K RPM - 300 GB vagy 7200 RPM- 1 TB), amellyel nagyot ugrott a kapacitássűrűsége, az EMCó szerint a kisebb formátumú meghajtókból kétszer annyi fér el egységenként, maximum 1560 darab. A kisebb meghajtók használatával a tárolók tömege és fogyasztása is csökkenthető mintegy 30 százalékkal, ezzel olyan géptermekbe is bekéredzkedhet a kis VMAX, ahová korábban a tömege miatt esetleg nem kerülhetett be.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A funkciók mellett a modell teljesítménye is megnőtt, a gyártó szerint 90-100 százalékkal emelkedett a tároló sebessége. Ez elsősorban az újabb, több magot tartalmazó Xeonoknak tudható be, amelyek magonkénti teljesítménye is magasabb - iparági források szerint 6 magos Westmere processzorok váltják a kiöregedő 4 magos Harpertown (45 anométeres) CPU-kat. A RapidIO interconnect, illetve a RAM maximális kapacitása változatlan maradt, ez utóbbi 128 gigabájtos lehet egységenként.

Friss szofter minden VMAX-nak

Az új Enginuity-kiadás fejlesztései a menedzsmentre és a teljesítményre helyezték a hangsúlyt. A Host I/O Limits funkció segítségével korlátozható, hogy az egyes felhasználók és alkalmazások mekkora sávszélességet kapnak és másodpercenként hány IO műveletet végezhetnek, így sokbérlős vagy konszolidált környezetben is jól tervezhetővé válik a tároló teljesítménye, egy-egy alkalmazás nem tudja kisajátítani a tároló teljesítményének nagy részét.

Újdonság, hogy a FAST VP immár támogatja a negyedik tárolóréteget más gyártótól származó virtualizált tárolók esetében is. Megjelent az inaktív és "hideg" adatok kompressziója is, az EMC szerint akár felére is képes zsugorítani az adatok által elfoglalt kapacitást. A bejelentett újdonságokat már szállítja az EMC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról