:

Szerző: Folyó Gergely

2013. január 14. 15:11

LocataNet: hézagpótló a helymeghatározásban

A nagyvárosokban, illetve a beltéri helymeghatározásban is besegíthet a GPS-nek a Locata technológiája, ami műholdak helyett földi állomások segítségével kommunikál a felhasználók készülékeivel. Igaz, egyelőre drága, és a vevőegység sem fér bele egy okostelefonba.

Hiába szerelnek a legtöbb okostelefonba és tabletbe GPS-vevőt, amire több hétköznapi funkció és rendszeresen használt alkalmazás is épül, a helymeghatározásnak még mindig vannak olyan gátjai, amit a jövőben át kell ugrania az iparágnak. Amellett, hogy a nagyobb városok betondzsungelei pontatlanná teszik, a GPS a beltéri navigációval sem tud megküzdeni, jóllehet az utóbbi években számos fejlesztés született az épületen belüli tájékozódás segítésére.

Erősebb a GPS-nél

Az ausztrál Locata technológiája az ígéretek szerint éppen ezeken a területeken teljesíthet majd jól. A LocataNet pongyolán megfogalmazva a GPS földi megfelelője, műholdak helyett ugyanis 2,4 GHz-es frekvencián kommunikáló földi tornyokon keresztül küld rádiójeleket a lefedett területeken, így azok megérkezésükkor jóval erősebbek lehetnek a GPS-jeleknél: a vállalat honlapja szerint általában -60, illetve -105 dBm közötti jelszint mérhető, szemben a GPS -125 dBm-es jelerősségével.

A Locata fejlesztését az amerikai légierő is teszteli az új-mexikói White Sands Missile Range bázison, ahol a rendszer 18 centiméteres pontossággal működött - ez később 5 centiméterre is csökkenthető az ígéretek szerint. A teszteknek a nyílt sivatag adott helyszínt, ilyen terepen a GPS is kifogástalanul működik, városi környezetben viszont (a LocataNet próbaüzeme Sydneyben zajlik) mindenképpen számít a fokozott jelerősség. Más kérdés, hogy elméletben csorbulhat a rendszer pontossága: adott esetben a falakról visszaverődő jelek és a szintén 2,4 GHz-es frekvencián működő Wi-Fi-hálózat is zavarhatják a vevőegységeket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A LocataNet egyelőre kizárólag üzleti és kormányzati felhasználásra alkalmas, elsősorban azért, mert a vevőegység a most használt FPGA-alapú chip miatt nagy és drága, méretét tekintve laptoptáskára hasonlít, és 10 ezer dollárt kell kifizetni egy-egy darabért. A Locata azonban öt éven belül szeretné a mobileszközökben is viszontlátni a technológiát, a központi lapka lecserélése után reményei szerint a vevő is kisebb és olcsóbb lehet.

Támogató funkció

A Locata leszögezte: a célja nem az, hogy konkurenst állítson a GPS mellé, inkább a műholdas technológia kiegészítésének szánja a LocataNetet, ahogy a Leica Geosystems által gyártott Jigsaw Positioning System is együtt alkalmazza a két technológiát: ha a GPS nem működik éppen, vagy beltéri navigációra van szükség, a LocataNet harminc másodperc alatt életre kel, és segít a tájékozódásban. A rendszert emellett gyökeresen más területeken, például a robotikában is be lehet vetni, így a gépek közlekedése bonyolult optikai rendszerek használata nélkül is megoldható lenne.

A váz adott, hogy milyen alkalmazások épülnek rá, már a fejlesztőkön múlik. Kétségkívül a beltéri navigáció lehetőségében rejlik a legnagyobb potenciál, amivel az elképzelések szerint nem csak bevásárlóközpontokban, konferenciaközpontokban, repülőtereken vagy stadionokban tájékozódhatnánk, de a boltosok akár az előre kiválasztott termék polcához is odavezethetnek bennünket. Az épületen belüli helymeghatározás továbbra is kiforratlan, dacára annak, hogy, a piaci szereplők próbálkozásai lankadatlanul követik egymást: 2011-ben a Google Maps beltéri navigációja vált tesztelhetővé például, míg tavaly augusztusban megszületett az In-Location Alliance nevű szövetség, aminek többek között a Sony, a Samsung és a Nokia is tagja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.