Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Jön a személyes tartalmak szabad hordozása az interneten

Koi Tamás, 2013. január 10. 09:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A korábbiakban tervezetthez képest is szigorúbb internetes adatvédelmi irányelvek életbe léptetését sürgetnek az Európai Unió bizonyos politikai körei. Egy a héten benyújtott javaslat tiltaná több internetes követő- és profilozó rendszer használatát a felhasználó kifejezett hozzájárulása nélkül, emellett jöhet a kötelező profilhordozás az internetes szolgáltatások közt.

A kontinens átfogó adatvédelmi reformjának részeként az Európai Unió egyes politikai körei még szigorúbb előírásokat alkalmaznának azokkal az internetes vállalkozásokkal szemben, melyek a felhasználók internetezési szokásait elemzik, követik, majd ezt valamilyen formában pénzzé teszik. Egy tegnap benyújtott zöldpárti javaslat többek közt egy európai szintű adatvédelmi szabályozó szervet hozna létre a korábbi, 29-es munkacsoport helyett, mely önálló jogkörrel vizsgálná a kirívó eseteket, és szigorúan büntetné azokat a cégeket, melyek megszegik az új adatvédelmi törvény előírásait.

Az adatvédelmi hatóság létrehozásának ötlete nem teljesen új keletű az Európai Unióban, az adatvédelmi törvény tavalyi, Viviane Reding alapjogi biztos által előterjesztett változatában is szerepelt a terv, jóllehet nem feltétlenül ilyen kidolgozottsággal. Jan Philipp Albrecht zöldpárti parlamenti képviselő módosító indítványa szinte minden ponton szigorítaná a tavaly benyújtott tervezetet, így például a törvény életbe lépése után a felhasználó kifejezett előzetes beleegyezése nélkül Európában semmilyen internetes vállalkozás nem gyűjthetne személyes adatot és nem értékesíthetné azokat harmadik félnek.


Jan Philipp Albrecht

Az EU-s állampolgároknak számos többletjogot biztosító törvény emellett előírná, hogy a felhasználók az általuk előállított szellemi termékeket korlátlanul és akadálytalanul hordozhassák a különböző internetes szolgáltatások közt. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a törvény ezzel az indítvánnyal kiegészülve lép hatályba, a Facebooknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az adott felhasználói profilokhoz tartozó összes bejegyzés, fotó vagy videó átvihető legyen más szolgáltatásokba.

Az érintett internetes vállalkozások röviddel az előterjesztés benyújtását követően élesen kritizálták a zöldpárti javaslatot. A cégek szerint egy ilyen törvény teljesen ellehetetleníti az ingyenes, pontosabban reklámbevételekből élő szolgáltatások működését az Európai Unióban. Az Industry Coalition for Data Protection néven létrejött iparági szerveződés álláspontja szerint Albrecht beadványa teljesen figyelmen kívül hagyja az elmúlt egy év parlamenti meghallgatásain az iparág által kifejezett aggályokat.

A felhasználók személyes adataival és szellemi termékeivel kapcsolatos kereskedelmi praktikák legutóbb az Instagram fotómegosztó-szolgáltatás felhasználói feltételeinek frissítése után kerültek reflektorfénybe. Az új felhasználó feltételek - melyeket azóta módosítottak - alapján a szolgáltatás tulajdonosa, a Facebook lényegében kereskedelmi jogkört gyakorolhatott volna a feltöltött fotók felett. Az internetes vállalkozás később határozottan tagadta, hogy ilyen jellegű tervei lennének, ettől függetlenül a Reuters információi szerint az Instagram egy hét leforgása alatt az ügy miatt elvesztette felhasználóinak egynegyedét.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.