Szerző: Koi Tamás

2013. január 10. 09:59

Jön a személyes tartalmak szabad hordozása az interneten

A korábbiakban tervezetthez képest is szigorúbb internetes adatvédelmi irányelvek életbe léptetését sürgetnek az Európai Unió bizonyos politikai körei. Egy a héten benyújtott javaslat tiltaná több internetes követő- és profilozó rendszer használatát a felhasználó kifejezett hozzájárulása nélkül, emellett jöhet a kötelező profilhordozás az internetes szolgáltatások közt.

A kontinens átfogó adatvédelmi reformjának részeként az Európai Unió egyes politikai körei még szigorúbb előírásokat alkalmaznának azokkal az internetes vállalkozásokkal szemben, melyek a felhasználók internetezési szokásait elemzik, követik, majd ezt valamilyen formában pénzzé teszik. Egy tegnap benyújtott zöldpárti javaslat többek közt egy európai szintű adatvédelmi szabályozó szervet hozna létre a korábbi, 29-es munkacsoport helyett, mely önálló jogkörrel vizsgálná a kirívó eseteket, és szigorúan büntetné azokat a cégeket, melyek megszegik az új adatvédelmi törvény előírásait.

Az adatvédelmi hatóság létrehozásának ötlete nem teljesen új keletű az Európai Unióban, az adatvédelmi törvény tavalyi, Viviane Reding alapjogi biztos által előterjesztett változatában is szerepelt a terv, jóllehet nem feltétlenül ilyen kidolgozottsággal. Jan Philipp Albrecht zöldpárti parlamenti képviselő módosító indítványa szinte minden ponton szigorítaná a tavaly benyújtott tervezetet, így például a törvény életbe lépése után a felhasználó kifejezett előzetes beleegyezése nélkül Európában semmilyen internetes vállalkozás nem gyűjthetne személyes adatot és nem értékesíthetné azokat harmadik félnek.


Jan Philipp Albrecht

Az EU-s állampolgároknak számos többletjogot biztosító törvény emellett előírná, hogy a felhasználók az általuk előállított szellemi termékeket korlátlanul és akadálytalanul hordozhassák a különböző internetes szolgáltatások közt. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a törvény ezzel az indítvánnyal kiegészülve lép hatályba, a Facebooknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az adott felhasználói profilokhoz tartozó összes bejegyzés, fotó vagy videó átvihető legyen más szolgáltatásokba.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az érintett internetes vállalkozások röviddel az előterjesztés benyújtását követően élesen kritizálták a zöldpárti javaslatot. A cégek szerint egy ilyen törvény teljesen ellehetetleníti az ingyenes, pontosabban reklámbevételekből élő szolgáltatások működését az Európai Unióban. Az Industry Coalition for Data Protection néven létrejött iparági szerveződés álláspontja szerint Albrecht beadványa teljesen figyelmen kívül hagyja az elmúlt egy év parlamenti meghallgatásain az iparág által kifejezett aggályokat.

A felhasználók személyes adataival és szellemi termékeivel kapcsolatos kereskedelmi praktikák legutóbb az Instagram fotómegosztó-szolgáltatás felhasználói feltételeinek frissítése után kerültek reflektorfénybe. Az új felhasználó feltételek - melyeket azóta módosítottak - alapján a szolgáltatás tulajdonosa, a Facebook lényegében kereskedelmi jogkört gyakorolhatott volna a feltöltött fotók felett. Az internetes vállalkozás később határozottan tagadta, hogy ilyen jellegű tervei lennének, ettől függetlenül a Reuters információi szerint az Instagram egy hét leforgása alatt az ügy miatt elvesztette felhasználóinak egynegyedét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról