Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 9. 15:36

Két hónap múlva áll le a Live Messenger

A Microsoft ma bejelentette, hogy március 15-én áll le a Live Messenger szolgáltatás, a felhasználókat egységesen a Skype rendszerére migrálják át.

Elkezdte több, mint százmillió Messenger-felhasználóját emailben értesíteni a Microsoft a két hónap múlva, március 15-én esedékes változásokról. Eszerint a meglévő kliensalkalmazást a határidőn visszavonultatják, a szolgáltatás igénybevételére ezután csak a Skype kliensből nyílik lehetőség. A Microsoft korábban 2013 első negyedévét határozta meg az átállás időpontjaként, a bejelentés szerint tudják tartani saját határidejüket.

A kiküldött email részletesen leírja az átállás lépcsőfokait és hatását a felhasználóra. Eszerint március 15-ig minden működik a megszokott módon, a szolgáltatásba be lehet jelentkezni az asztali Live Messenger és a Skype klienssel is, március 15-e után azonban csak a Skype-ot engedi be a rendszer. A Live Messenger felhasználókat már most folyamatosan figyelmezteti az alkalmazás a frissítésre, a határidő lejártát követően pedig a bejelentkezni próbálókat automatikusan a Skype telepítése felé irányítja a kliens. A mobil Live Messenger esetében kissé felemás a helyzet, iOS, Android és Windows Phone 8 esetében a Messenger az asztali verzióhoz hasonlóan megszűnik működni, a Microsoft a Skype letöltését javasolja. A három platformon kívül, ahol nincs friss Skype-kliens, a Live Messenger alkalmazások még egy ideig működni fognak - pontos határidőt a Microsoft nem szabott meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Live Messenger leállítása és a felhasználók Skype felé terelésének számos oka volt a Microsoft szerint. A Microsoft Inside Windows Live blogján szereplő bejegyzés a döntés okai közt említi, hogy a Skype jobb felhasználói élményt és szélesebb hálózatot biztosít mint a Windows Live Messenger, emellett a Skype kliens több platformon is régóta használt, népszerűbb alkalmazásnak számít mint a Microsoft saját fejlesztésű alkalmazása. A blogon szereplő információk szerint a Microsoft igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a WIndows Live Messengerhez szokott felhasználók könnyedén áttérhessenek a Skype használatára.

A Windows Live Messenger számára ezzel egy több mint 12 éves életpálya érhet véget: a Microsoft 1999-ben adta ki a program első verzióját, akkor még MSN Messenger néven, a Windows Live Messenger nevet 2005-ben vette fel az alkalmazás. A platformra fejlesztett alkalmazás a Windows XP-től kezdődően az összes Windows-verzióval együttműködik, emellett az Androidot leszámítva mindegyik nagyobb mobilplatformon elérhető a kliensszoftver. A Windows Live Messenger felhasználók továbbá a Microsoft konzolgépén, az Xbox 360-on keresztül is chatelhetnek a játékgépre fejlesztett alkalmazáson keresztül.

a címlapról