Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 3. 09:38

Lerázza magáról a versenytársait a Samsung

A Samsung 2012-ben végre átvette az áhított legnagyobb mobilgyártó címet, amit a butatelefonok tömeges eladásával egészen odáig a Nokia tartott. A gőzhenger azonban nem áll le, a Korea Times-ban megjelent jelentés szerint a dél-koreai gyártó idén 20 százalékkal több mobilt akar eladni.

A koreai elektronikai óriás tavalyi tervei 420 millió mobilkészülék eladását irányozták elő, idén pedig  további 20 százalékos növekedéssel 510 millió mobileszköz eladását várja a vállalat. Ebből a több mint félmilliárdból a Korea Times-nak nyilatkozó egyik beszállító szerint 390 millió, azaz körülbelül 76 százalék lesz okostelefon. Ezek a számok a korábbi Gartner-jóslatokat merészen túlhaladják, a piackutató 250-300 millió Samsung okostelefon eladását jósolta 2013-ra. A vállalat 2011-ben 97 millió, egy évvel korábban 24 millió, azt megelőzően pedig 600 ezer okostelefont adott el.

Az Apple tavaly valamivel több mint 125 millió iPhone-t adott el, a többi androidos vagy más platformot használó egyéb gyártók közül pedig senki más nincs, akivel érdemes lenne összehasonlítani a Samsung számait. A közel hasonló eredményt produkáló RIM, ZTE és HTC tavaly harmadik negyedévben egyenként 7,3-7,7 millió okostelefont adtak el, miközben a Samsung több mint 56 milliót.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Samsung vezetői szerint idén lassulni fog az okostelefon-piac növekedése, a tavalyi robbanást nehéz lenne megismételni azután, hogy világszerte egyre növekszik a penetráció. A Samsung növekedési tervei arra alapoznak, hogy a fejlődő piacokon kedvezőbb árú modellek révén javulhat a cég pozíciója, a fejlett piacokon, például az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában pedig az olcsóbb készülékkategóriákban lecsorgó LTE-képesség lesz az idei év hívószava.

A Samsung az Androidot szinte teljesen kisajátította, gyakorlatilag egyeduralkodó a piacon, az idei év viszont arról is szólhat, hogy a hardvergyártó lazít az androidos kitettségén és az eladásaiban nagyobb teret ad más operációs rendszereknek, köztük a Windows Phone-nak, illetve a saját fejlesztésű, Linux-alapú Tizennek, amely a Badát váltja. A Microsoft számára biztosan hízelgő lesz minden együttműködési javaslat, eközben pedig eljöhet a saját operációs rendszer ideje is. A webes és online szolgáltatások által vezérelt digitális platformok idején a felhasználók nem feltétlenül kell ragaszkodjanak az operációs rendszerhez. 2013 legnagyobb technológiai előrelépéseit a keresztplatformos megoldások hajtják majd, látszólag a Samsung ezt is a saját előnyére fordítja majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról