Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 2. 15:31

Egy év után frissült a FreeBSD

A FreeBSD fejlesztőinek ajándéka a karácsonyfa alá ugyan nem kerülhetett be, de még az ünnepi szezonban érkezett: december 31-én megjelent a szabad UNIX-verzió 9.1-es változata.

Lassan egy éve, hogy megjelent a FreeBSD 9, most pedig frissült a biztonságáról és stabilitásáról ismert UNIX-leszármazott operációs rendszer, elkészült a 9.1-es verzió. A fejlesztők szerint tovább javult a rendszer stabilitása és teljesítménye, az újdonságok részletes listáját a kiadási jegyzékben lehet elolvasni, ezekből a fejlesztésekből szemezgettünk.

Sokat javult a FreeBSD hardvertámogatása. Módosítottak az operációs rendszer ütemezőjén (sched_ule), amely a több szál párhuzamos végrehajtására képes rendszereken akár 10-15 százalékos teljesítménynövekedést is okozhat, ha a futtatott szálak száma nem éri el a rendszerben levő logikai CPU-k számát. Intel processzoros rendszert használók számára lehet örömhír, hogy az új verzió kihasználja az AVX utasításkészletet, a friss grafikus driver miatt jobb támogatást kapnak a Sandy Bridge és Ivy Bridge generációs lapkák GPU-i, de számos hardver kapott új drivert, ezek listájáért mindenképp érdemes átfutni a kiadási jegyzéket. A FreeBSD 9 egyik újdonsága volt az USB 3.0 támogatás, ezen a területen is történt előrelépés, már működnek az USB 3.0 hubok is.

Az operációs rendszeren Jailnek hívják azt a virtualizációs képességet, amely lehetővé teszi egy fizikai rendszer logikai particionálását. A jailek egymástól teljesen szeparáltak, saját fájlokkal, processekkel, felhasználói fiókokkal, az ott futó alkalmazások teljesen elszigeteltek más jailektől, azonban a rendszer erőforrásain osztoznak. A FreeBSD 9.1-ben végre lehetőség van egy jailbe devfs, nullfs és ZFS fájlrendszereket mountolni. A Sun által kifejlesztett ZFS fájlrendszert a FreeBSD is támogatja, ennek kezelését most a Solaris nyílt forrású forkjából, az IllumOS-ből átemelt fejlesztésekkel javították.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A FreeBSD 9.1 kapott egy teljesen új C++ stacket is, amely az eredetileg is egy FreeBSD-fejlesztő által írt, majd nyílt forrásúvá tett libcxxrtből, valamint az LLVM projektből származó libc++ könyvtárból áll. A libcxxrt teljesen kompatibilis a GNU libsupcc+ könyvtárral, amely a C++ futásidejű támogatásáról gondoskodik, a libc++ pedig a szabványos C++11 könyvtárat implementálja és a következő verziókban teljesen leváltja a libstdc++ könyvtárat. A kiadási jegyzék szerint a FreeBSD 9.1-ben ez még benne marad, megkönnyítve a migrációt.

Az operációs rendszer elérhető 32 és 64 bites x86 rendszerekre, Intel Itaniumra (IA64), valamint 32 és 64 bites PowerPC-re és SPARC64-re és letölthető a projekt weboldaláról. A szoftvert BSD licenc alatt terjesztik a készítői.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.