Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 2. 15:31

Egy év után frissült a FreeBSD

A FreeBSD fejlesztőinek ajándéka a karácsonyfa alá ugyan nem kerülhetett be, de még az ünnepi szezonban érkezett: december 31-én megjelent a szabad UNIX-verzió 9.1-es változata.

Lassan egy éve, hogy megjelent a FreeBSD 9, most pedig frissült a biztonságáról és stabilitásáról ismert UNIX-leszármazott operációs rendszer, elkészült a 9.1-es verzió. A fejlesztők szerint tovább javult a rendszer stabilitása és teljesítménye, az újdonságok részletes listáját a kiadási jegyzékben lehet elolvasni, ezekből a fejlesztésekből szemezgettünk.

Sokat javult a FreeBSD hardvertámogatása. Módosítottak az operációs rendszer ütemezőjén (sched_ule), amely a több szál párhuzamos végrehajtására képes rendszereken akár 10-15 százalékos teljesítménynövekedést is okozhat, ha a futtatott szálak száma nem éri el a rendszerben levő logikai CPU-k számát. Intel processzoros rendszert használók számára lehet örömhír, hogy az új verzió kihasználja az AVX utasításkészletet, a friss grafikus driver miatt jobb támogatást kapnak a Sandy Bridge és Ivy Bridge generációs lapkák GPU-i, de számos hardver kapott új drivert, ezek listájáért mindenképp érdemes átfutni a kiadási jegyzéket. A FreeBSD 9 egyik újdonsága volt az USB 3.0 támogatás, ezen a területen is történt előrelépés, már működnek az USB 3.0 hubok is.

Az operációs rendszeren Jailnek hívják azt a virtualizációs képességet, amely lehetővé teszi egy fizikai rendszer logikai particionálását. A jailek egymástól teljesen szeparáltak, saját fájlokkal, processekkel, felhasználói fiókokkal, az ott futó alkalmazások teljesen elszigeteltek más jailektől, azonban a rendszer erőforrásain osztoznak. A FreeBSD 9.1-ben végre lehetőség van egy jailbe devfs, nullfs és ZFS fájlrendszereket mountolni. A Sun által kifejlesztett ZFS fájlrendszert a FreeBSD is támogatja, ennek kezelését most a Solaris nyílt forrású forkjából, az IllumOS-ből átemelt fejlesztésekkel javították.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A FreeBSD 9.1 kapott egy teljesen új C++ stacket is, amely az eredetileg is egy FreeBSD-fejlesztő által írt, majd nyílt forrásúvá tett libcxxrtből, valamint az LLVM projektből származó libc++ könyvtárból áll. A libcxxrt teljesen kompatibilis a GNU libsupcc+ könyvtárral, amely a C++ futásidejű támogatásáról gondoskodik, a libc++ pedig a szabványos C++11 könyvtárat implementálja és a következő verziókban teljesen leváltja a libstdc++ könyvtárat. A kiadási jegyzék szerint a FreeBSD 9.1-ben ez még benne marad, megkönnyítve a migrációt.

Az operációs rendszer elérhető 32 és 64 bites x86 rendszerekre, Intel Itaniumra (IA64), valamint 32 és 64 bites PowerPC-re és SPARC64-re és letölthető a projekt weboldaláról. A szoftvert BSD licenc alatt terjesztik a készítői.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról