:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 2. 09:43

Gyorsan javították az Internet Explorer sebezhetőségét

A Microsoft december 29-i tájékoztatója szerint sérülékeny az Internet Explorer 6, 7 és 8, a böngészők hibáját kihasználva a támadók saját kódjukat futtathatják az áldozat gépén. A vállalat már ki is adott egy gyorsjavítást.

Nem teltek nyugodtan az ünnepek az Internet Explorert fejlesztő csapat számára, a böngészőben december utolsó napjaiban távoli kódfuttatásra alkalmas kritikus sebezhetőséget találtak, amelyet aktívan ki is használtak az interneten - az Egyesült Államok külügyi tanácsának (Council on Foreign Affairs) feltört weboldalán keresztül backdoor kódot terjesztettek amerikai, kínai, koreai látogatók számára például. A Symantec szerint a támadások a felfedezés előtt már jó ideje tarthattak, ami arra utal, hogy a készítők igen magas szintű ismeretekkel rendelkeztek.

A sérülékenység az Internet Exporer 6, 7 és 8 verzióit érinti, ismerte be a Microsoft, az újabb változatok (IE9, IE10) nem érintettek. A VulnHuntra hivatkozó Buherablog szerint "object user after free" sebezhetőségről van szó, az exploit a felhasználó tudta nélkül képes megfertőzni a gépet és a jogosultságaikkal bármilyen kódot futtathat - ehhez elég a fertőzött weboldalra csalni az áldozatot. Az exploit képes megkerülni a Windowsok olyan védelmeit mint a DEP (Data Execution Prevention) és az ASLR (Address Space Layer Randomization).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft természetesen a legújabb verzióra való frissítést javasolja elsősorban, azonban ez nem minden esetben lehetséges: a sérülékenység által nem érintett Internet Explorer 9 és 10 például nem fut Windows XP-n, előbbihez legalább Windows Vista SP2 kell, utóbbi pedig egyelőre csak Windows 8-ra létezik végleges kiadásként, Windows 7-en csak előzetesként érhető el. Védelmet nyújthat a támadások ellen alternatív böngésző (pl. Opera, Firefox, Chrome) használata is, de vállalat környezetben néha ez nem kivitelezhető.

A vállalat fejlesztői végül december 31-én adták ki a gyorsjavítást (Fix It 50971), amelynek lefuttatása után az Internet Explorer többé nem sérülékeny. A gyorsjavítás egyetlen kattintással telepíthető és a tájékoztatás szerint nem akad össze a végleges javítással, amelyről egyelőre nem tudni, pontosan mikor érkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.