Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 28. 10:29

Magyarországon is a Windows 7 a legnépszerűbb

Hazánkban is a Windows 7 lett a legelterjedtebb operációs rendszer, letaszítva trónjáról az évek óta piacvezető Windows XP-t. A Windows 8 lassú rajtot vett, nagyon erős az Android.

Világszinten már megelőzte a Windows 7 az XP-t az operációs rendszerek használati statisztikáiban, Magyarországon azonban ez egészen mostanáig nem történt meg, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a 2008-ban kezdődött gazdasági válságot követően a PC-eladások folyamatosan csökkennek, a felhasználók nem cserélték le korábbi rendszereiket.

A Gemius Rankings adatai 2007-ig visszamenőleg mutatják az operációs rendszerek használati statisztikáit az internetezők körében. A cégnél elérhető grafikon szerint a Windows XP-t öt évvel ezelőtt a netezők 92 százaléka használt, a szoftver vezető pozícióját a 2007-ben rajtolt Windows Vista nem tudta érdemben kikezdeni, ennek részesedése 2009 nyarán tetőzött, 9,2 százalékon állt ekkor. Innentől kezdve már a Windows 7 korszaka következett, a 2009 őszén kiadott operációs rendszer részesedése folyamatosan növekedett, azonban a Windows XP-t nem tudta megelőzni, egészen mostanáig.

A www.rankings.hu statisztikái szerint december második hetében vette át a piacvezető pozíciót a Windows 7, amelynek részesedése ekkorra 44,7 százalékra emelkedett, miközben a Windows XP-é 44 százalékra csökkent. A különbség a két operációs rendszer részesedése között folyamatosan nő, a Windows 7 már majdnem 45 százaléknál tart, míg a Windows XP-é 43,5 százalékra csökkent. A Windows Vista részesedése eközben 2,9 százalék mindössze, míg a Windows 8-é csupán 1,2 százalékra nőtt a megjelenése óta. Egyelőre nehéz lenne megmondani, a Windows 8 Magyarországon mekkora siker, a Vistának annak idején közel fél évre volt szüksége ilyen piaci részesedés eléréséhez, a Windows 7 viszont már a hivatalos megjelenésének hónapjában 3,3 százalékos részesedéssel rendelkezett, köszönhetően az előzetes verziók népszerűségének.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A HWSW látogatóinak körében már régóta a Windows 7 a legnépszerűbb operációs rendszer, részesedése 49 százalék feletti, míg Windows XP-t látogatóink 31 százaléka használ csupán. Olvasóink láthatóan kedvelik a Windows 8-at, a vadonatúj operációs rendszer máris népszerűbb a Windows Vistánál - a Linux vagy az OS X részesedését egyik sem éri el.

A hazai webhasználati statisztikák egyik érdekes adata, hogy a Windows 7 és a Windows XP mögött a harmadik legnépszerűbb operációs rendszer mára az Android lett, részesedése a legutóbbi héten 3 százalék volt. Hazánkban a Google platforma toronymagasan uralja az okostelefon- és tabletpiacot is. A legfőbb rivális iOS részesedése a webhasználati statisztikák alapján 1,6 százalék mindössze, azonban ez is elég ahhoz, hogy magabiztosan előzze a Symbiant (0,3%) és a Windows Phone 7-et (0,1%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról