Szerző: Koi Tamás

2012. december 20. 14:32

Jövőre tarolnak az LTE-s telefonok

Jövőre megháromszorozódhat az LTE-képes okostelefonok forgalma, ami gyakorlatilag egyet jelent azzal, hogy kevés kivételtől eltekintve mindegyik drága okostelefon képes lesz kommunikálni a gyorsabb mobilhálózatokkal. Új játékosok is feltűnhetnek a mezőnyben.

Jövőre jelentősen megnő azoknak a mobiltelefonoknak, jellemzően okostelefonoknak az értékesítési volumene, melyek képesek az általánosan elterjedt HSxPA-hálózatokhoz képest jelentősen gyorsabb adatátviteli tempó elérésére, LTE-technológiával. A Strategy Analytics piackutató szerint a marketingszempontok alapján sok helyen 4G-snek nevezett technológia berobbanása emellett új üzleti modellekkel próbálkozó gyártók megjelenését is hozhatja az iparágban.

A piackutató becslése szerint 2013-ban mintegy 275 millió LTE-kompatibilis okostelefon találhat  gazdára, szemben az idei 90 millióval. A jövő évben gyakorlatilag már minden készülékgyártó kínálatában szerepelnek LTE-képes mobilok, és a technológia végre az alacsonyabb árszegmensben is megjelenhet. A Strategy Analytics szerint a technológiai váltásból, illetve az új technológia előretöréséből két olyan cég is profitálhat, akik eddig nem gyártottak okostelefont, ez az Amazon és a Mozilla lehet.


Az egyik első VoLTE-képes telefon a MetroPCS-nél

Az elemzőcég ezzel együtt felhívja a figyelmet, hogy az üzleti modelltől és a hardvertől függetlenül nehéz lesz bárkinek is megtörnie az Apple és a Samsung hegemóniáját az okostelefon-piacon, illetve leszűkítve az LTE-s eszközök piacán. A félig-meddig kakukktojásnak számító Amazon azonban ettől függetlenül új üzleti modelljével (a cég vélhetően egyfajta mobil bevásárlókosárként tekinthet majd az okostelefonjára) borsot törhet a legnagyobbak orra alá is. Az LTE-s okostelefonok szerepe a későbbiekben nem kizárólag az adatszolgáltatások terjedése kapcsán lehet meghatározó, hanem új, a jelenleginél hatékonyabban használható hangátviteli szabványok (Voice over LTE, VoLTE) globális elterjedésénél is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az LTE-kompatibilis készülékek piaca eddig elsősorban az Egyesül Államokban koncentrálódott, a frekvenciaaukciók eredményeként és a szolgáltatók hálózatbővítési, hálózatmodernizációs folyamatának részeként azonban már más régiókban, illetve fejlődő országokban is gombamódra szaporodnak a gyors átvitelt lehetővé tevő hálózatok.

Az egyik legnagyobb eszközbeszállítónak számító Ericsson szerint 2012-ben nagyjából 455 millió ember számára volt elérhető világszerte az LTE-technológia, ebből körülbelül 55 millióan használták ténylegesen a rendszert okostelefonjukkal, táblagépükkel vagy más mobilnetes eszközükkel. A cég várakozásai szerint öt éven belül a lefedettség a világ lakosságának több mint a felére kiterjedhet, a tényleges felhasználói bázis mérete pedig 2018-ra 1,6 milliárdra nőhet. Az LTE szabvány ezzel az egyik leggyorsabban fejlődő rendszer lehet a mobilkommunikáció történelmében.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.