Szerző: Koi Tamás

2012. december 20. 09:48

Heten állnak rajthoz az angol frekvenciaaukción

Összesen hét szereplővel kezdődik januárban a szigetország történelmének eddigi legnagyobb frekvenciacsomag-értékesítése. Az új blokkok használatba vételével egész Angliát lefedhetik az operátorok LTE-szolgáltatással, miközben az állam tekintélyes summára számíthat.

A brit hírközlési hatóság (Ofcom) ma nyilvánosságra hozta azoknak a piaci szereplőknek a nevét, melyek jelentkeztek a szigetország történelmének legnagyobb szabású frekvenciaaukciójára. Az aukciónak komoly tétje van, a megvásárolt frekvencialicencek segítségével az operátorok egész Angliát lefedhetik LTE-alapú szélessávú szolgáltatással - de később ugyanezeken a frekvenciasávokon elvileg akár hangszolgáltatást is nyújthatnak.

Az Ofcom januárban kezdődő frekvenciaaukcióján hét versenyző állhat rajthoz, ezek közül négy már most is meghatározó, saját hálózattal rendelkező szereplő, míg három új belépő. Az Everything Everywhere, a Hutchison, a Vodafone UK és a Telefónica UK mellett a HKT (a PCCW leányvállalata), az MLL Telecom és a Niche Spectrum Ventures (a BT leányvállalata) közt összesen 250 MHz-nyi új spektrumot oszt majd szét a hatóság a beérkezett licitek függvényében a 800 és 2600 MHz-es frekvenciasávokban. Ezzel a brit mobilszolgáltatók az aukció lezárásával összesen 583 MHz-nyi frekvenciával gazdálkodhatnak majd.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A két új sáv közül mindkettő elsősorban a mobil szélessávú szolgáltatások kiépítésére, lefedettségének, vagy sebességének növelésére használható. A 800 MHz-es frekvenciasávban a szolgáltatók várhatóan a vidéki, ritkábban lakott régiók ellátottságán javíthatnak, míg a 2,6 GHz-es frekvenciasáv elsősorban a sűrűn lakott területeken használható - mindkét sávon LTE-szolgáltatást indíthatnak majd az operátorok. LTE-alapú hálózata Nagy-Britanniában egyébként egyedül az Everything Everywhere-nek van, a cég az 1800 MHz-es sávban indította el a szolgálatást idén ősszel. A 800 MHz-es frekvenciasávban a frekvencialicit indulását megelőzte az analóg tévéadások lekapcsolása, illetve az azzal együtt járó sávkiürítési folyamat, mely 2007 októberétől öt éven át, 2012 októberéig tartott.

A pár hét múlva kezdődő aukciótól tekintélyes bevételt remélhet a brit állam, szakértők szerint legalábbis erre enged következtetni, hogy a múlt héten Hollandiában véget ért nagyszabású frekvenciaaukción négy piaci szereplő összesen 3,8 milliárd euróért jutott hozzá frekvenciahasználati licencekhez. A brit mobilpiacon európai viszonylatban is kiemelkedően erős verseny zajlik a szolgáltatók közt, az árak ennek megfelelően nyomottak, a szolgáltatás minősége azonban különösen a londoni régióban és más, sűrűbben lakott nagyvárosokban jelentősen elmarad akár a magyarországi szinttől is. Az ellátottságon a mostani aukció sokat javíthat, különösen ha az új frekvenciákon, új technológiákkal is elindulnak majd a hangalapú szolgáltatások (Voice over LTE, vagyis VoLTE).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról