:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 20. 10:16

Felhős számítási kapacitást adományozott a Google

Tudományos kutatásokat segít felhős rendszerével a Google, fölös kapacitást adományozot hat pályázó kutatási projektnek. Van csillagászat is, de a legtöbb kutatás az orvostudományhoz kapcsolódik.

Hatalmas számítási kapacitást adományozott hat kutatási projekt számára a Google. Az Exacycle program keretében olyan kutatásokat kerestek, amelyek több százmillió magórányi kapacitást igényeltek, most a keresőcég publikálta a győzteseket.

A kiválasztott kutatások között egy csillagászati szimuláció és öt orvosi kutatás szerepel - mindegyik amerikai egyetemen folyik. Az első a 2019-ben induló, a déli égbolt teljes katalogizálását célzó Large Synoptic Sky Survey előkészítéséhez szükséges, az LSST 3,2 gigapixeles kamerája többször végigpásztázza az égitesteket, több tucat petabájt információt rögzítve. A projekt indításához komoly előkészületek szükségesek, az Exacycle programban magát a kamerát szimulálják majd, egy éjszakányi (5 millió) fotó három hónap helyett néhány nap alatt legenerálódik, ezen tesztelik a képfeldolgozó rendszereket és algoritmusokat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az orvosi kutatások között természetesen a molekuláris szimulációk, fehérjehajtások szerepelnek, illetve egy projekt magát a szimulációs modelleket igyekszik pontosítani és finomítani. A kutatások eredményeképp a gyógyszerkutatás haladhat előre, illetve egyes betegségeket jobban megérthetünk.

A Google adományának hátterében valószínűleg az áll, hogy valamely szolgáltatáshoz kiépített számítási kapacitást túlméretezte, vagy a felhasználók száma a vártnál lassabban nőtt, így jelentős számú gép maradt feladat nélkül. A Google-féle méreteket jól mutatja, hogy az adományban így összesen hatszázmillió magórányi számítási kapacitást használhatnak a kutatók - vagyis egy hatezer processzormaggal rendelkező gépnek százezer órába, mintegy 11,4 évbe kerülne ezt lefuttatni.

A felhős infrastruktúrák HPC-feladatokra való használata nem újkeletű, az Amazon Web Services (AWS) rendszerén gyakran építenek fel ideiglenes használatra néhány ezer magos klasztereket - a rendszer on-demand jellege ezt lehetővé teszi. Az ilyen kapacitások használat után nyom nélkül felbomlanak, fizetni pedig csak a használat - néhány óra, néhány nap - után kell. Ezzel olyan szervezetek számára is elérhetővé vált nagy HPC-kapacitás, amelyek nem fektetnének amúgy szuperszámítógép vásárlásába, telepítésébe, üzemeltetésébe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.