Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 19. 14:26

Jönnek a durvább reklámok Facebookon

Az Instagram esetében még mosakszik a világ legnagyobb közösségi szolgáltatója, közben a Facebooknál bemutatkozott két új hirdetés. Ugyan nem feltétlenül zavaróak, de látszik, hogy a Facebook élesben kísérletezik a milliárdos felhasználói bázison.

Az egyik újdonság a cégek által használható Facebook-reklámok terén, hogy jövő évtől jönnek az automatikusan elinduló videóhirdetések. A mozgókép és a hang nem az oldal betöltődésekor fog elindulni, hanem csak akkor, amikor az ténylegesen megjelenik a felhasználónál. Az oldalban így bárhol elhelyezhető, akár egészen alul, mégsem romlik a hatékonysága, viszont nem szükséges hozzá felhasználói beavatkozás.

Hangos weboldalak után hangos Facebook

A mozgó és zajos videóhirdetés erőssége abban lehet, hogy a néző figyelmét azonnal megragadja és még ha be is zárja idő előtt, az első néhány másodpercet akkor is önkéntelenül látja a felhasználó. A hírfolyamban megjelenő tartalmak iránt ráadásul nem érez ellenszenvet a legtöbb ember, mivel nincs élesen elválasztva egymástól a tartalom és a hirdetés, ezért körülbelül azonos figyelmet kaphat kezdetben a fizetett tartalom is.

A bevezetésről több amerikai reklámügynökség is beszámolt, zárt ajtók mögött ugyan, de már bemutatta a Facebook a terméket. A tesztelés egyetlen komoly kérdése az, hogy vajon a közösségi oldal hogyan éri el, hogy a felhasználók valóban megnézzék a hirdetést és ne görgessenek tovább, vagy nem merülnek el közben mondjuk egy chatablakban folyó diskurzusban. A YouTube ezt a problémát kiválóan oldja meg, hiszen ott a lekért videó nem indul el addig, amíg a hirdetés le nem fut, ha a néző átugorja a reklámot, akkor az a hirdetőnek nem kerül pénzbe.

A Facebook egyelőre még nem döntötte el, hogy a maguktól elinduló videóknak a hangja is induljon-e. A webes piacon pedig erre már már számtalan példa volt, s kiderült, hogy a váratlanul hangos weboldalakat a felhasználók gyűlölik, főként munkahelyen, ha az kellemetlenséget okoz nekik. A figyelemfelkeltéshez pedig bizonyára jól jönne a hang is, de ez egy újabb darabot morzsolna le a tömegek türelméből.

Pénz a mobilból

A videós reklámnak lesz mobilos változata is, ami azt jelenti, hogy mostanra végre teljes értékű felületként gondol üzletileg is a Facebook a kis kijelzőkre. Sőt, a mobil a beharangozó bemutatók központi eleme volt. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy a célzás hogyan működik, s lehetséges lesz-e videót lejátszani olyan felhasználónak, aki barátain keresztül sem kapcsolódik az adott márkához.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A másik rendhagyó mobilos hirdetési megoldás is komoly fordulatnak tűnik. Az iOS 6-ot futtató eszközökön a Facebook felületein megjelenő hirdetésekre kattintva közvetlenül elindulhat egy alkalmazás telepítése - írja a Facebook fejlesztői blog. A közösségi oldal nem is titkolja, sőt, egyre gyakrabban hangsúlyozza, hogy komolyan gondolja a mobil piac monetizálását. Ennek érdekében egy sor olyan lehetőség van betárazva a fejlesztők és a felhasználók számára, amivel a hirdetők interakcióba léphetnek a közönségükkel.

Az iOS 6 esetében a mély integráció pedig erre maximálisan lehetőséget is ad. Ebből következik, hogy a megoldás Androidon valószínűleg még várat magára, legalábbis nem egységesen és rendszerszinten jelenik meg. A Facebook elvileg tervezi Androidra is a megoldást, amihez egy nyilvános API-t biztosít majd. Egyelőre viszont maximum az iOS alkalmazásfejlesztők számára marad érdekes lehetőség a bannerből történő közvetlen szoftverletöltés.

A letöltés egyébként az App Store betöltése nélkül történik, a hirdetésre kattintva megjelenik egy rövid leírás, néhány kép, egy következő nyomásra pedig közvetlenül a Facebook appon keresztül indul is a telepítés. Ugyanazok az információk jelennek meg a programról mint a hivatalos piactér felületén, de mégis kényelmesebb. Ez a megoldás egyébként az okostelefonos trendek egyik nagyon fontos jellemzőjére épít: el kell szakadni az egyedi alkalmazásoktól és a felhasználó használati szokásaihoz természetes egységes folyamatokat kell létrehozni.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 20. 07:08

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.