Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 14. 13:44

Februárban a SkyDrive váltja le a Live Mesh-t

A hivatalos Microsoft SkyDrive blogon megjelent információk szerint 2013. február 13-án végleg búcsúzik a LiveMesh szolgáltatás. A magyarázat szerint a legtöbb felhasználó mostanra már átmigrált a SkyDrive alkalmazásba.

A Microsoft is igyekszik átmenteni minden régi generációs szolgáltatásából a felhasználókat, így mindig kényes dolog megszüntetni egy alkalmazást. A Live Mesh ráadásul nem is annyira régi, Microsoft mércével mérve fiatal, mindössze 4 évvel ezelőtt indult a szinkronizációs eszköz bétája.

A Ray Ozzie által jegyzett inkubációs projekt 2008 áprilisában kezdte az érdeklődő felhasználóknak kínálni a több eszköz közötti fájl- és mappaszinkronizációt az interneten keresztül. Ez mára a felhős alkalmazások révén, szinte már hétköznapinak tűnik, de 2008-ban még elképesztő innovációnak számított. Ugyanekkor alapították a Dropboxot is, ami 2009-ben lett az év online alkalmazása. A Microsoft viszont párhuzamosan a Live Mesh projekttel, szintén ugyanekkor felvásárolta a ByteTaxi nevű céget, ami a FolderShare alkalmazásával ugyanezt a funkcionalitást kínálta. Ebből lett később a Windows Live Sync, ami a Live Essentials harmadik hullámában mutatkozott be.

Kaotikus felhők

2010-ben a két teljesen azonos képességekkel rendelkező szolgáltatást a Microsoft összevonta, a Live Essential 4-ben már Live Mesh néven futott tovább. Technikai problémák miatt azonban nem lehetett az eredeti Live Mesh tárhelyeket migrálni a Microsoft újabb rendszereibe, így az összevonás ellenére egy újabb szakadék jött létre, ugyanis a SkyDrive-hoz nem lehetett hozzácsapni az eredeti szinkronizációs eszközt. A Live Essentials 5-ben idén már nem is jelent meg a Live Mesh, kizárólag az annak kiváltására létrehozott SkyDrive asztali alkalmazás. Mivel a Live Mesh-felhasználók eredendően a saját gépükön tartották a fájljaikat, ezért számukra a migráció nem okozott gondot és a Microsoft szerint 25 ezer felhasználót leszámítva mindenkinek sikerült mostanáig átállnia.

A maradék felhasználókat a cég megpróbálja értesíteni és a határidő előtt átterelni a most már valóban egységes online tárhely-szolgáltatásba. Erre február 13-ig van lehetőség, utána a szolgáltatás nem működik tovább. Pedig a SkyDrive még most sem tudja ugyanazt a funkcionalitást hozni amit a Live Mesh. Ugyan a legutóbbi frissítéssel megérkezett a szelektív szinkronizálás lehetősége, amivel lehet válogatni, hogy mely fájlok ne töltődjenek át a többi helyre, de több más fontos képesség még most is hiányzik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem működik például a távoli asztal, amely helyett a Microsoft a beépített Remote Desktop Connectiont ajánlja, vagy a magyar LogMeIn szoftverét, amivel elérhető ugyanez a funkció. Továbbra sem lehet egy gépen bármelyik mappát szinkronizálni, pedig a SkyDrive-felhasználók régóta kérik ezt. Erre a Dropbox sem képes, a szintén a LogMeIn által készített Cubby viszont igen. Nincs továbbá közvetlen PC-PC közti átvitel, mindenképp internetes kapcsolat kell a gépek közt, de legalább arra van lehetőség, hogy a megosztott, de még nem letöltött vagy nem szinkronizált fájlokat a “fetch” funkcióval lekérjék.

Februártól nem működik

A hibák és hiányosságok viszont nem adnak semmilyen felmentést, a Microsoft február 13-án leállítja a Live Mesh-t, tehát addig érdemes cserélni. Az operációs rendszerüket nem frissítőknek rossz hír, hogy Windows XP alatt már nem működik a SkyDrive asztali alkalmazás, a telepítéshez és használathoz legalább Windows Vista SP2 szükséges. Az appot a Live.com-ról lehet letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról