Szerző: Koi Tamás

2012. december 14. 11:23

Nem bünteti az Apple-t és a könyvkiadókat az EU

Megússza büntetés nélkül az Apple és öt könyvkiadó partnere az Európai Unió kartellezés gyanúja miatt indított eljárását. A döntés elsősorban az Amazonnak kedvezhet, aki így tetszőleges kedvezménnyel kínálhatja webáruházában az e-bookokat.

Büntetés kiszabása nélkül zárult az a versenyjogi eljárás, melyet a nemzetközösség végrehajtó szerve, az Európai Bizottság indított az Apple és öt nemzetközi könyvkiadó cég, a Hachette Livre, a HarperCollins, a Simon & Schuster, valamint a Macmillan és a Penguin ellen. A gyanú szerint a hat társaság kereskedelmi szövetséget hozott létre az e-könyvek kiskereskedelmi árának szinten tartására, illetve azonos értékesítési feltételekben állapodott meg, mindez pedig veszélyeztette a szabad versenyt a nemzetközösség tagállamaiban. Az Európai Bizottság végül azért nem sújtotta tetemes, akár az éves árbevétel 10 százalékát elérő pénzbírsággal az érintett cégeket, mivel azok vállalták, hogy megszüntetnek minden olyan kereskedelmi megállapodást, melyek a végfelhasználói árat szabályozzák.

Az árkartell gyanúja alapján kezdeményezett uniós vizsgálat egy évvel ezelőtt indult. Az Apple iBookstore megnyitása előtt az ebookokat a kiadók rendszerint nagykereskedelmi áron értékesítették az üzleteknek, amelyek aztán tetszőleges áron adták tovább őket a vevőknek -  a bevételen pedig általában 30-70 százalékos arányban osztoztak. Annak érdekében, hogy az Amazon fenntartsa a Kindle ekönyv-olvasó és a hozzá tartozó online áruház iránti érdeklődést az iPad megjelenése idején, komoly árleszállításokkal, néha 5 dollárért kínálta a legkeresettebb könyveket. Az Apple és az érintett könyvkiadók ezzel szemben olyan árazási modellben egyeztek meg, amelyben a kiadók határozták meg a könyvek kiskereskedelmi árát, így azokat nem lehetett kedvezménnyel árusítani.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A könyvkiadók és az Apple végül az eljárás megszüntetése érdekében vállalták, hogy szakítanak ezzel az árazási modellel, illetve a kiadók beleegyeztek, hogy a következő ötéves ciklusban egyetlen kereskedővel sem kötnek olyan szerződést, mely az árazási politikát tekintve jelentősen eltérő feltételeket szab meg a számára. A kiadócégek továbbá beleegyeztek abba is, hogy a könyvkereskedők két éven keresztül maximum a kiadók által fizetett éves jutalékuknak megfelelő összegben nyújthatnak kedvezményt a könyvek kiskereskedelmi árából.

A kötött árazás nem csak az európai hatóságnak keltette fel a figyelmét, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is hasonló vizsgálatot indított, illetve két amerikai állam, Texas és Connecticut ügyészsége is, írja a Wall Street Journal. A brit Fair Trade Commission már korábban tűz alá vette az ügynökségi árazási modellt, a szervezet tájékoztatása szerint saját vizsgálatát most lezárja és "együttműködik az Európai Bizottsággal az ügyben, hogy a brit vásárlók számára biztosan a legjobb eredmény szülessen."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról