Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 11. 12:54

Ingyen adja a Windows 8 Próhoz a Media Centert a Microsoft

A Microsoft már májusban közölte, a Windows 8-nak nem lesz része a Media Center, csak utólag megvásárolható, fizetős komponensként lehet hozzájutni. Februárig viszont nem kell fizetni sem érte.

A vállalat szerint az elmúlt pár évben alaposan megváltoztak a számítógépes médiafogyasztási szokások, az optikai hordozóról történő lejátszás helyét egyre inkább átveszi a letöltés és az online streaming (p. YouTube, Netflix, Hulu), Mivel a felhasználók médiafogyasztással töltött ideje érdemben nem változik, az online források előtérbe kerülése a fizikai hordozók kárára történik. A Microsoft által begyűjtött használati statisztikák szerint a PC-s DVD-lejátszás látványosan visszaszorulóban van, akár a felhasználók számát, akár a nézéssel töltött időt tekintjük.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Korábban az eltérő igényeket különféle Windows-verziókkal próbálta meg lefedni a Microsoft - a Windows XP-ből külön Media Center Edition jelent meg, a Windows 7 esetében pedig csak bizonyos változatoknak volt része a Media Center -, így nem minden eladott operációs rendszer után kellett a DVD-lejátszáshoz szükséges licencdíjakat megfizetni. A Windows 8 esetén cél volt a minél kevesebb verzió létrehozása, a vállalat ezért úgy döntött, a Windows Media Player belekerül az operációs rendszerbe, de DVD-lejátszási képesség nélkül, a Windows Media Center viszont utólag telepíthető, fizetségért.

A Microsoftt weboldalán azonban megjelent egy promóció, amelyben egyáltalán nem kell kifizetni a 10 eurós árat a Media Centerért és a DVD-lejátszási képességért. Az akció január végéig érvényes, csak meg kell látogatni a weboldalt és egy email-cím megadása után 72 órán belül érkezik a kód, amelynek birtokában a Control Panel / Add features to Windows 8 menüben aktiválni lehet a Media Center képességet. A kód csak Windows 8 Prón működik.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról