:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 10. 15:48

Google Play-ben is indul a szolgáltatói fizetés

A mobilszolgáltatói számlák terhére való fizetés specialistája, a Bango újabb nagy nevet üdvözölhet ügyfelei között, immár a Google Play Store számára is végez számlázást, igaz egyelőre csak Ausztráliában elérhető a lehetőség, de a Bango rendszere más boltokat számos európai szolgáltatónál is ellát már most is.

A londoni értéktőzsdén jegyzett vállalat, a Bango immár díszes ügyfélkört gyűjtött maga köré. Szolgáltatói számlázási tevékenységet végez már a Facebooknak az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban, a RIM számára is ugyanezt nyújtja a Blackberry App Wordl kapcsán, illetve idén korábban a cég bejelentett megállapodást az Amazonnal és a MasterCarddal is.

A Google esetében is ugyanarról van szó, az online, illetve mobilos “remote payment” tranzakcióknál a klasszikus kártyás fizetés helyett mobilszolgáltatói számla terhére lehet vásárolni. Az Android esetében ez egy fontos mérföldkő lehet, hiszen az Apple iTunes bolttal ellentétben az alkalmazás piactér eléréséhez szükséges fiókhoz nem szükséges bankkártyaszám megadása. Ez viszont azt jelenti, hogy a több mint fél milliárd fős androidos tábor jelentős része nem regisztrál érvényes fizetőeszközt, amivel alkalmazásokat és tartalmakat vásárolhatna. Ez komolyan elbátortalanítja még most is az Android platformra fejlesztő cégeket.

Fizetni kell

Ugyan egyre kevésbé hisznek a fejlesztők is abban, hogy az alkalmazás lehet önmaga pénzügyileg sikeres termék, de ettől függetlenül számtalan üzleti modell van, ahol az okostelefon felhasználó fizet valamiért. Ehhez viszont szükséges, hogy ez a fizetés egyszerűen és akadály nélkül megtörténjen. A nem fejlett felhasználók ha online fizetési szituációba érnek, akkor a bankkártya hiánya, vagy a rossz beidegződések miatt könnyen visszafordulnak, s nem vásárolnak, akkor sem, ha egyébként a számlázandó összeg nem riasztó számukra.

Ezért az operátorokon keresztüli számlázás régóta terítéken lévő kérdés, Magyarországon például egy évvel ezelőtt a Telenor ígérte meg, hogy előfizetői a havi számlájukkal is fizethetnek az alkalmazásokért és az azokon belüli vásárlásokért. Az ígéretből 12 hónap alatt nem lett semmi, a HWSW információi szerint éppen a számlakészítés és a magyar számviteli törvények bonyolultsága áll az ügy útjába.

Bátrabban vásárolunk, ha később kell csak fizetni

A Bango közleménye kitér arra, hogy a szolgáltatói számlázás az előfizetőknél jelentősen növeli a vásárlási hajlandóságot, a hirdetések és marketingeszközök konverziós arányait, illetve így közvetetten a fejlesztői bevételeket. Franciaországban novemberben indult a Bango a Facebook fizetéssel, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy azonos kínálat esetében más fizetési megoldásoknál, mint az sms vagy a bankkártya, az átlagos konverzió a fizetőhelyre érkezés után 40 százalék, míg a számla terhére utólagos fizetéssel 77 százalék.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google Play, ráadásul ma már nem csak egy alkalmazás piactér, hanem tartalomszolgáltatás is. Magyarországon még egy keveset várni kell rá, de Európában is fokozatosan indul a könyv, zene és film értékesítés, ami szintén sokkal kényelmesebbnek tűnik majd az egyszerű felhasználóknak utólagos fizetéssel. Főleg, hogy a vezetékes szolgáltatók ugyanezt már bevezették a VoD kínálatukkal, illetve a mobilszolgáltatói számlát is megszoktuk, hogy lehet terhelni, például parkolójegy, autópályamatrica vásárlásával.

Ugyan a Bango projektje egyelőre csak Ausztráliában indul a Telstra hálózatán belül, valószínűleg több európai országra is kiterjed majd a későbbiekben. A HWSW kérdésére a Telenor egyelőre nem válaszolt, hogy az általuk beígért lehetőség közelebb került-e a megvalósításhoz. Hasonló megoldás egyébként az Egyesült Államokban a Sprint előfizetőknek áll rendelkezésre. Illetve Kínában a Yankee Group becslései szerint már most azonos volumenben van a szolgáltatói számlázás, 2016-ra pedig meghaladhatja a 3 milliárd dollárt éves szinten.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.